Меморандум про співпрацю у питаннях вивчення досвіду розбудови місцевого самоврядування та створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) підписано між Вінницькою і Хмельницькою областями. Такі ж угоди уклали 18 об’єднаних громад двох регіонів.

Багатим короваєм зустріли сусідів із Хмельниччини вінничани — заступник міського голови Вінниці Сергій Тимощук, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, голова облради Анатолій Олійник та очільник Хмельницької облради Михайло Загородний (зліва направо).

«Добровільне об’єднання територіальних громад: реалії, проблеми, перспективи» — тема семінару за участю керівників органів місцевого самоврядування названих областей, депутатів обласних рад, голів районних рад, організованого у Вінниці з виїздом у низку ОТГ.

Громади чекають на прийняття рішень

— У наших областей багато спільного, але кожен регіон має свої особливості, — зазначив у виступі перед учасниками семінару перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Наприклад, у нас було найбільше порівняно з іншими регіонами держави сільських рад, їх нараховувалося 702. Громади об’єднуються, отримують не тільки ресурси, а й повноваження. Децентралізація стала рушійною силою для їх подальшого розвитку. Хто в неї повірив, обов’язково стане успішним. Це підтверджують ті громади, які живуть і працюють по-новому.
Вінничани висловили подяку сусідам з Хмельниччини, які охоче ділилися зразками досвіду в питаннях створення ОТГ. Після зустрічей у перших громадах сусідньої області вінничани теж стали активно створювати нові територіальні об’єднання. На цьому наголосив керівник вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко. «Нині в області нараховується 35 ОТГ, на територіях яких створено вісім Центрів надання адмінпослуг, чотири Центри безпеки, — каже він. — Хмільник став першим у державі містом обласного значення, де пішли на створення ОТГ. Це добре. Однак перспективним планом об’єднання покрито 70 відсотків території. Громади чекають на прийняття рішень. Над цим потрібно спільно працювати».
— Ми першими вдягнули капці і штани, — так образно висловився голова Хмельницької облради Михайло Загородний. — Із 159 ОТГ, створених на початку децентралізації в Україні, ми були першими. Починали з проектів фінансової допомоги, чим здобули довіру людей. Коли ти йдеш першим — це непросто, але першим розумієш, що реформа незворотна і це правильний шлях. Нині Хмельниччина на другому місці в державі у питаннях об’єднання.
Були свої першопрохідці і на Вінниччині. Йдеться про Северинівську сільську ОТГ. «Вдалося багато зробити за рахунок державних субвенцій, — наголосив заступник голови Северинівської ОТГ Олександр Баніт. — Відремонтували дитячі садочки, школи. Батьки учнів не сплачують жодної гривні на ремонти. Придбали комп’ютери та мультимедійні дошки. У планах — закупівля нових меблів. Найбільше уваги приділяємо енергомодернізації та енергоефективності наших об’єктів. Вирішенням цих питань почали займатися ще до створення ОТГ, тепер продовжуємо у нових умовах».

«Чиї кошти?» — «Наші!»

Як шукають і знаходять точки дотику для співпраці між ОТГ і районною владою, розповіла голова Чемеровецької районної ради Хмельницької області Світлана Павлишина. За її словами, в регіоні відчувається збалансованість позицій між ОТГ та владою районів. «Уже нема того, що було спочатку, «мої-твої» гроші, — каже вона. — Натомість чути інші слова: «наші гроші». Відчувається: люди повірили в реформу, готові працювати, їхати до Кабміну, добиватись, пояснювати — розуміють, що це потрібно їм і за своє вони готові стояти горою».
Активний обмін думками, дискусії про перебіг процесів об’єднання, перспективи розвитку територій, а також проблеми, що виникають, відбулися під час розмови за круглим столом, проведеним у рамках семінару. Гості ознайомилися з роботою «Прозорого офісу» у Вінниці, побували у двох ОТГ — Іллінецькій міській та Дашівській сільській.
— Це друга наша зустріч із сусідами, — зазначив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник. — Восени минулого року представники нашого регіону ознайомилися з вирішенням питань децентралізації у громадах Хмельниччини. Важливо, що в таких зустрічах беруть участь не тільки керівники ОТГ, а й депутати обласних рад, керівники районних рад, асоціацій органів місцевого самоврядування, центрів розвитку місцевого самоврядування — всі ті, хто безпосередньо причетний до вирішення одного з найважливіших у державі питань — децентралізації. На мою думку, об’єднання зусиль двох регіонів у його вирішенні прискорить процеси, бо дасть можливість наочно переконатися в ефективності децентралізації.
Учасники семінару хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у протистоянні з російсько-терористичними загарбниками на Донбасі, поклали квіти до пам’ятного знака, встановленого на їхню честь на Європейській площі, а також до пам’ятного знака «Дерево Свободи» у пам’ять про Героїв Небесної Сотні.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької облради.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

Проведення заходу ініційовано Вінницьким центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування області, Вінницькою облрадою за сприяння Вінницької облдержадміністрації.

 

ФАКТ

Угоди про співпрацю на рівні ОТГ під час семінару підписали керівники таких громад: Городоцька та Іллінецька міські громади; Меджибізька та Тростянецька селищні; Чемеровецька та Дашівська селищні; Староушицька селищна та Краснопільська сільська; Крупецька та Райгородська сільські; Вовковинецька селищна та Росошанська сільська; Ганнопільська та Ситковецька сільські; Жванецька та Шляхівська сільські; Колибаївська та Якушинецька сільські.