Пам’ятник спецпризначенцю Герою України полковнику Юрію Коваленку відкрили на його малій батьківщині в райцентрі Бершадь на Вінниччині.

На знімку: під час урочистого відкриття пам’ятника Герою України полковнику спецпризначення Юрію Коваленку.

Чотири роки тому, 15 липня 2014-го, українські спецпризначенці зазнали важкої втрати. Під час мінометного обстрілу російсько-терористичними військами загинуло восьмеро бійців 3-го окремого полку спецпризначення ЗСУ. Ще один воїн помер від отриманих ран. Міна вибухнула в розташуванні загону, який очолював офіцер Юрій Коваленко.
На відкриття пам’ятника приїхали побратими з Кропивницького, де дислокується полк, в якому служив Коваленко. Були серед них і ті, хто брав участь у бою, що став останнім для командира їхнього загону. Відкривали пам’ятник старша донька Героя Олена Коваленко і побратими-спецпризначенці.
— Юрій змалку допомагав скривдженим, захищав їх, — сказав у своєму виступі перед присутніми батько Героя Віктор Олексійович. — Таким він залишався до свого останнього дня.
— Ось по цій вулиці я на руках ніс Юру з пологового будинку, — розповів «Голосу України» Віктор Коваленко. — Чотири роки тому ми ще раз несли його на руках по цій само вулиці. Тільки вже в труні... Нині вона названа на честь нашого сина...
— З перших днів агресії на Донбасі Коваленко очолив загін спецпризначення, який прокладав шлях нашим підрозділам у найгарячіших точках, — розповів один з побратимів загиблого. — Вони йшли першими, зрозуміло, першими вступали в бій. Це дуже важка втрата...
Пострілами в повітря спецпризначенці віддали данину шани побратиму-офіцеру. Уклонилися його пам’яті біля могили на кладовищі в приміському селі Флорине.
Проектував монумент столичний архітектор Василь Климик. Він один з авторів відомої скульптурної композиції в Києві на честь знаменитого футбольного тренера Валерія Лобановського, що на вулиці Грушевського біля входу на стадіон «Динамо».
Василь Климик разом зі скульптором Тарасом Цюпою поступилися частиною гонорару. Це їхня данина подвигу Героя. У Бершаді столичного архітектора знають ще за однією роботою — пан Климик проектував пам’ятник Тарасу Шевченку. Крім того, подарував місцевому музею одне зі своїх живописних полотен. А замовником пам’ятника Герою України Юрію Коваленку стала районна і міська влада Бершаді.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано відділом внутрішньої політики Бершадської РДА.