На Львівщині вже створено 35 об’єднаних територіальних громад. Протягом 2015 року їх сформували 15, 2016-го — сім, у 2017 році — 13 ОТГ. Про принципи об’єднання розповів перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський. «Із 2015 року почали формуватися перші ОТГ, — каже він. — Відбувається це винятково на добровільних засадах, однак рано чи пізно цей принцип добровільності завершиться. Коли це станеться — невідомо».

Галина Гречин та Ростислав Замлинський — про хід децентралізації на Львівщині.

Об’єднані територіальні громади на Львівщині нині займають площу майже чотири тисячі квадратних метрів, а це становить одну п’яту від загальної площі області. За чисельністю населення це майже 11 відсотків населення (289 тисяч осіб). Якщо говорити про динаміку, то першими об’єдналися громади, які складалися з двох чи трьох сільських рад. Тобто спочатку формувалися за принципом сусідства. У середньому одна громада ледве налічувала чотири тисячі громадян. Нині громади, які функціонують на території Львівщини, в середньому складаються з восьми тисяч осіб. «Як показала практика Львівської та інших областей, що більша ОТГ, то успішніша, більш спроможна і фінансово забезпечена. Громаді, яка складається з восьми-дванадцяти тисяч, легше сформувати висококваліфікований виконавчий апарат», — зазначив Ростислав Замлинський.
Якщо порівнювати з моменту об’єднання до моменту функціонування, то бюджети ОТГ зросли втричі. Так, на одного мешканця раніше припадало в середньому 800 гривень, а тепер ця сума становить майже   2 800 гривень. Тобто дохідна частина місцевих бюджетів зросла більш як утричі.
Сумарно дохідна частина місцевого бюджету всіх об’єднаних громад на Львівщині становить майже 1,7 мільярда гривень. Дуже важлива структура видатків: майже 300 мільйонів гривень йде на розвиток. Кошти виділяють на капітальне будівництво, ремонт, спорудження нових об’єктів, придбання комунальної, дорожньої техніки, матеріалів, обладнання. «Практично кожна п’ята гривня видаткової частини — це кошти, які скеровуються на розвиток. Якість видаткової частини ОТГ значно ефективніша порівняно з тими районами, які не об’єдналися, — наголосив Ростислав Замлинський. — Це витрати, результат яких можуть побачити мешканці. Змінилося багато чого — встановлено освітлення, збудовані дороги, інші інфраструктурні об’єкти та об’єкти соціального спрямування — школи, садочки, медичні заклади, створено комунальні підприємства, для яких закуповують техніку».
Також перший заступник голови Львівської ОДА відзначив, що об’єднані громади почали генерувати цікаві ідеї та проекти, спрямовані на покращення життя. «Подаються проекти не лише на фінансування з обласного чи державного бюджету, але і за рахунок міжнародної допомоги. До прикладу, Славська ОТГ реалізує проект, який триватиме 2,5 року — це будівництво велодоріжок. Бюджет 38 мільйонів гривень — це грантові кошти, які безпосередньо отримає громада. Інший проект вартістю майже мільйон гривень — це розвиток туристичної інфраструктури на базі Новоміської ОТГ. Також окремий проект у Великолюбінській ОТГ — будівництво, спорудження і робота Центру дозвілля», — додав Р. Замлинський.
Директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин зазначила, що в семи районах Львівщини не створено жодної ОТГ і розповіла, до чого призвела пасивність деяких громад.
«Перспективний план формування спроможних територіальних громад, який затвердив Кабінет Міністрів у 2015 році, в редакції 2016 року, охоплює 72,8 відсотка території області. Проте щодо Дрогобицького, Сокальського i Стрийського районів, то зміни до перспективного плану урядом не схвалено. Загалом, у семи районах Львівщини досі нема жодної громади: Буському, Дрогобицькому, Золочiвському, Перемишлянському, Туркiвському,  Яворiвському,  Радехiвському», — зазначила вона. Галина Гречин зазначила, що через відсутність об’єднаних громад райони протягом трьох років не змогли отримати кошти інфраструктурної субвенції: Яворівський район — 124 мільйони гривень, Дрогобицький — 116,4 мільйона, Турківський — 84,1 мільйона, Золочівський — 80,5 мільйона, Радехівський — 74,7 мільйона, Перемишлянський — 60,5 мільйона, Буський — 60,4 мільйона.
«На сесії Львівської облради представили та схвалили проект перспективного плану щодо 19 районів, — каже Р. Замлинський. — Неохопленим залишився Дрогобицький район. Облдержадміністрація подала свої пропозиції, але на сесії їх ще не розглядали. Якщо говорити про ці 19 районів, включаючи також міста обласного значення, очікується, що всього буде сформовано 89 ОТГ. Працюючи над проектом перспективного плану, враховували транспортну розв’язку, інфраструктуру та досвід. Адже в 2015 році передбачалося, що в області буде понад 160 ОТГ. Але процес децентралізації йде динамічно і засвідчує, що краще формувати більші громади і тепер ми говоримо про 89 ОТГ: 38 — міських, 28 — сільських, 23 — селищних».

Олена КОВАЛЬСЬКА.
Фото автора.

Львів.