На Вінниччині середня врожайність зернових та зернобобових вища за минулорічній показник на два центнери з гектара, на круг збирають по 44,8 центнера збіжжя. Істотно здав позиції горох — бобів з гектара намолочують майже на 12 центнерів менше, ніж торік (21,4 ц/га проти 33,3 ц). Головною причиною зниження урожайності фахівці називають погодний чинник. 
Чи можуть поліпшити ситуацію липневі дощі, що пройшли у всіх районах області? За словами директора обласного департаменту агропромислового розвитку, екології і природних ресурсів Миколи Ткачука, погодні умови першої декади липня були сприятливі для дозрівання та формування якісних показників зерна, а отже, і підвищення урожайності зернових та зернобобових. До такого висновку спонукають вибіркові обстеження посівів на полях Вінницького та Калинівського районів щодо стиглості зерна, росту рослин, якісних та кількісних показників. За його словами, запаси продуктивної вологи на початок другої декади липня перебувають на рівні «достатніх та оптимальних».
— Відбулося поліпшення якісних показників зерна, — каже посадовець. — Водночас через перезволоженість ґрунту дещо знизилися темпи жнивних робіт. 
За інформацією Миколи Ткачука, урожай зібрано менш як на двадцяти відсотках загальної площі. 
Нижча врожайність і ярого ячменю. Якщо вірити прогнозам фахівців, зернові надолужать у вазі. Погода додає оптимізму.