На засіданні муніципалітету міста Брага (Португалія) минулого тижня 60 депутатів — вагома більшість — визнали Голодомор 1932—1933 рр. геноцидом українського народу. Натомість п’ять місцевих комуністів із лівого блоку проголосували проти.

 

На знімку: Василь Бундзяк і євродепутат від Португалії Жозе Мануел Фернандеш.

 

«Я вийшов із засідання о 2-й ночі», — повідомив уродженець Тлумацького району Івано-Франківщини о. Василь Бундзяк, котрий веде в Португалії священицьку діяльність із 2003 року. — Таке рішення є вагомим кроком до поліпшення позитивного іміджу України за кордоном. Це також черговий внесок української громади в розвиток взаємовідносин із португальською спільнотою та ще один поступ до євроінтеграції нашої країни».
У рамках програми «Солідарність з Україною» православний місіонер із Прикарпаття проводить значну просвітницьку роботу серед місцевої влади та громад Португалії, а також гуртує співвітчизників у цій країні для допомоги Батьківщині. Зустрічається із парламентаріями, щоб вирішити якісь чергові питання: передачу благодійної допомоги на Прикарпаття, Львівщину чи бійцям у зоні бойових дій, або ж допомогти заробітчанам із пошуком роботи, оформленням пенсій та загалом інтегруватися в португальське суспільство.
А цими днями до Браги приїхали науковці з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Вони проводять дослідження про життя української діаспори в Португалії.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Василем БУНДЗЯКОМ.

Івано-Франківська область.