У великій залі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені М. Ярошенка відкрили виставку картин чотирьох художників із Маріуполя під девізом «Мистецтво єднає Україну». Троє з них — Володимир Харакоз, Сергій Бараннік і Олександр Бондаренко — ще на початку 90-х років створили творче об’єднання «ХарБарБонд». Нещодавно до них приєднався Сергій Кириллов.

Гостей із Маріуполя вітає директор Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені М. Ярошенка Ольга Курчакова.

На відкритті виставки полтавські колеги репрезентованих в експозиції художників наголошували на тому, що навіть в останні роки, коли Маріуполь став прифронтовим містом, цей самобутній квартет продовжує творити світ краси і гармонії, засвідчує патріотизм і чітку громадянську позицію. Саме небайдужість до проблем сьогодення спонукала маріупольських митців і до організації таких виставок у різних містах України.
Подібні «пересувні» експозиції вони влаштовують за власні кошти. Тож і в цій акції, окрім високої мети єднати мистецтвом співвітчизників на рівні людських стосунків, вбачають іще один безумовний пріоритет. Зокрема, прагнуть привернути увагу до необхідності законодавчого врегулювання меценатської діяльності. Бо вважають, лише тоді шлях усіх митців до шанувальників їхнього таланту стане ближчим.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.