Випуск сміттєзбирального і самоскидного обладнання для вивезення побутових відходів, що встановлюється на шасі вантажних автомобілів будь-якої марки, відновили на Турбівському машинобудівному заводі на Вінниччині.
Ще з радянських часів це підприємство спеціалізувалося на виробництві обладнання для автомобілів-сміттєвозів. Завод пережив непростий період занепаду. Найважчі часи залишилися позаду. Тут знову виготовляють ту саму продукцію, тільки з удосконаленою гідравлічною системою. Комплектуючі закуповують за кордоном. Сміттєвози мають два типи завантаження — бокове і заднє. Всі роботи зі встановлення на автомобіль будь-якої марки виконують на підприємстві. Забезпечують споживачів запчастинами у разі виходу їх з ладу.
— Потреба в такій техніці зросла завдяки новій політиці держави у сфері поводження з твердими побутовими відходами, — каже заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник. — Тепер не тільки міста закуповують сміттєвози. Ними цікавляться об’єднані територіальні громади. Тому обласна влада зацікавлена у розширенні виробництва і реалізації сміттєвозів насамперед для місцевих потреб. Ми сприятимемо виходу підприємства на вітчизняний і зарубіжний ринки.
Крім обладнання для сміттєвозів, освоїли новий вид продукції — універсальний кран-маніпулятор. Його можна встановлювати не тільки на автомобілі, трактори, а й на баржі та судна.
— Механічна «рука», що здатна витягуватися на різну довжину, потрібна на будівництві, у лісовій галузі, металургійній промисловості, сільському господарстві... Приємно знати, що машинобудівний укомплектовано кадрами фахівців і робітників, — зазначив Василь Броварник.

Вінницька область.