Діти захисників країни, які не повернулися з війни на Донбасі, поїхали на відпочинок до Польщі у рамках співпраці Вінницької області і Свєнтокшиського воєводства сусідньої держави. З часу встановлення дружби двох регіонів минуло вже 60 років.
Усі витрати під час перебування за кордоном (з 20 по 29 липня) двадцяти хлопчиків і дівчаток, а також супроводжуючих осіб взяла на себе польська сторона, проїзд і транспорт оплачуються за кошти обласного бюджету Вінниччини.
— Програму поїздки планували разом з польськими побратимами, — каже заступник керівника департаменту соціальної та молодіжної політики Наталія Квят. — Нею передбачено низку культурно-мистецьких та спортивно-оздоровчих заходів. Брали до уваги необхідність психологічної підтримки дітей, які пережили втрату дорогих їм людей.
Третій рік поспіль поляки гостинно приймають у себе дітей з Вінниччини, чиї батьки віддали життя за незалежність України. Такий туристично-оздоровчий відпочинок став можливим завдяки домовленостям керівників двох регіонів — голови Вінницької ОДА Валерія Коровія та маршалка Свєнтокшиського воєводства Адама Ярубаса. Проводжали в дорогу дітей матері, бабусі. Давали поради, настанови. «Добре було б їхати з татом, але його вбили на війні», — з сумом у голосі сказав один із хлопчиків, якого ніжно гладила по голівці мати, аж поки дитина не піднялася в салон автобуса.