У селищі Опішня, що в Зіньківському районі на Полтавщині, археологи виявили досить рідкісну знахідку — амулет у вигляді сокири завдовжки три сантиметри.
Вчені ведуть розкопки на околиці столиці вітчизняного гончарства, досліджуючи відоме тамтешнє городище, яке називають сіверянським. Однак, за словами керівника експедиції, полтавського археолога Юрія Пуголовка, такі амулети в ареалі сіверянських пам’яток залишаються фактично винятковими. Адже вони характерні для старожитностей Русі, які, звісно, датуються пізнішими часами.
Знайдений мініатюрний амулет у деталях відтворює справжню сокиру. Він досконалий за формою і виготовлений з мідного сплаву. Водночас, за свідченнями археологів, йдеться про імітацію дещо іншого типу бойової сокири порівняно з тими, які було знайдено раніше. Серед дослідників минувшини, зокрема у науковій літературі, поширеною є думка про те, що такі амулети пов’язані з пошануванням нашими пращурами бога-громовержця Перуна...
Та як тоді пояснити згадані вище «зміщення» у часі та просторі? На це та інші питання науковці шукатимуть відповіді пізніше, коли настане час детального фахового опису знахідки та, власне, її ідентифікації. Робота археологічної експедиції на городищі в Опішні триває.