Проливні дощі на Прикарпатті загальмували жнива. Комбайни не можуть заїхати на мокрі лани. Хто не встиг зібрати до опадів, втрачає урожай озимих ячменю та ріпаку.

На знімку: зерно вже вражене хворобами. А ще два тижні тому поля обнадіювали щедрими намолотами.

Пошкодила негода й масиви з основною хлібною культурою. Ще два тижні тому аграрії не могли натішитися добірним колосом, а тепер поля чорніють на очах, особливо у селян-одноосібників. Пшениця подекуди уражена фузаріозом і сажкою, проростає на пні. Вимивається клейковина, зерно втрачає товарні якості.
Утім, багатьом сільгосппідприємствам надмірна волога завдала менше шкоди, бо там належним чином заздалегідь захистили рослини від хвороб, шкідників та вилягання. Пшениця вже минула стадію воскової стиглості та фактично готова до обмолоту.
Почорнілий урожай також збиратимуть. Тож уражене зерно цілком може потрапити на селянський стіл у вигляді хлібобулочних виробів та здоби, якщо господар розмеле зібране на борошно для власних потреб або знайде спосіб обійти лабораторний контроль і реалізує вирощене десь на ринку. Або ж у суміші з кукурудзою та іншими злаками продасть на корм тваринам.
«Таке зерно може бути небезпечним для споживання, — застерігає фітосанітарний інспектор управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Іванишин. — Тому селяни мають бути розважливішими, а покупці — не кидатися на дешевизну десь на стихійних сільськогосподарських ринках. За будь-яких підозр варто відправити зерно на лабораторний контроль».

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.