Учора в парламенті відбулася урочиста церемонія закриття Програми стажування в апараті Верховної Ради України в 2018 році. Цьогоріч стали випускниками програми та отримали сертифікати 54 інтерни з різних регіонів країни. Уперше випуск є міжнародним, а інтерни отримували іменні стипендії.
«Цьогоріч Програма стажування унікальна тим, що з грудня парламент заснував іменну стипендію Верховної Ради, яку отримували 30 стажерів, — зауважив Петро Боднар, перший заступник керівника апарату — керуючий справами. — У подальшому це слугуватиме підвищенню інтересу молоді до життя українського парламенту та роботи в його структурних підрозділах, на державній службі. Програма є своєрідним елементом кадрового добору молоді, колишні слухачі програми працюють нині майже в кожному структурному підрозділі Верховної Ради та демонструють високі результати при конкурсному відборі та під час роботи. Можливо, комусь до вподоби політична діяльність, і у майбутньому ви станете народними депутатами чи помічниками депутатів». Випускниками Програми є народні депутати різних скликань — зокрема, Остап Семерак, Павло Пинзеник, Олег Барна, Валерій Карпунцов.

 

Заступник директора регіональної Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Джон Пеннел,
перший заступник керівника апарату — керуючий справами апарату Петро Боднар,
народний депутат України Валерій Карпунцов
та інтерн Тетяна Присакар.

 

Упродовж шести місяців інтерни працювали в секретаріатах комітетів та підрозділах апарату українського парламенту, в Європейському інформаційно-дослідницькому центрі, в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Інституті законодавства та офісі Програми USAID «РАДА». Окрім того, разом із українськими інтернами у Верховній Раді стажувалося троє інтернів із Німеччини. Інтерни брали участь у розробці законопроектів, громадських слухань, різноманітних круглих столів та фахових дискусій, проводили аналітичні дослідження. За час програми інтерни прослухали ексклюзивні курси, лекції та тренінги від народних депутатів, політичних та громадських діячів, науковців, експертів, ознайомилися з ходом пленарних засідань парламенту.
Зокрема, інтернка Юридичного управління апарату Верховної Ради України Тетяна Присакар на стажуванні розробила низку пропозицій, які були враховані під час надання висновків до законопроектів.
Петро Боднар подякував USAID та Посольству Німеччини за фінансову допомогу та залучення до стажування фахівців з Німеччини, висловивши сподівання, що в подальшому українські фахівці парламентського апарату стажуватимуться у німецькому Бундестазі.
Народний депутат України Валерій Карпунцов був «інтерном» у 1999—2000 роках. Він є одним із співавторів парламентської постанови про заснування іменних стипендій інтернам. Парламентарій висловив сподівання, що традиційність програми буде збережено на багато років і у стажуванні буде багато новацій. «Програма відіграла значну роль у моєму становленні як юриста, політика, я обрав спеціалізацію у галузі виборчого права, згодом став депутатом Київради, працював у виборчому штабі Віктора Ющенка та був обраний до Верховної Ради, невдовзі захищатиму докторську дисертацію», — сказав В. Карпунцов і порадив молоді у своєму професійному зростанні постійно «підвищувати планку», побажав випускникам, щоб отримані сертифікати спонукали до подальших здобутків.
«Інтерни мали змогу на власні очі побачити ті глибинні зміни, які відбуваються в українському парламенті й, можливо, виробили власне бачення, які зміни потрібні, щоб парламент більше відображав інтереси громадян, — зауважив Джон Пеннел, заступник директора регіональної Місії USAID в Україні, Білорусі, Молдові. — Набуті навички та знання дозволять збагнути внутрішні механізми демократичного процесу та брати активну участь у процесі реформ, що відбуваються в Україні».

До Програми стажування залучаються найкращі студенти та випускники вишів, програма покликана ширше залучати молодь до громадсько-політичної діяльності та оновлювати кадровий склад державних органів. Деякі випускники Програми стажування 2018 року вже взяли участь у конкурсах на заміщення вакантних посад та незабаром розпочнуть роботу на держслужбі. Зокрема, Сергій Жидков, котрий стажувався у Відділі звернень громадян апарату Верховної Ради України, працюватиме у цьому підрозділі на посаді головного консультанта по роботі з електронними зверненнями та петиціями. Інтернки Олена Копил — на посаді державного експерта експертної групи бюджетного планування у Міністерстві культури України, Лариса Неруш — у секторі роботи з інвесторами в Адміністрації морських портів України, а Соломія Левкович — у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Програма стажування покликана стати «соціальним ліфтом» для молоді.

Анна ШЕВЧЕНКО.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

Програма стажування працює з 1995 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та сприяння Верховної Ради України. За цей час її випускниками стали понад 1700 осіб — представників усіх регіонів України.