Понад вісім тисяч закарпатців скористалися державною підмогою

Утеплення стін будинків і квартир, встановлення лічильників обліку води, сучасних радіаторів опалення з терморегуляторами, заміна вікон на вакуумні, оновлення електроосвітлення — все це роблять у оселях ощадливі закарпатці. І цьому сприяє державна програма «теплих кредитів».
Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Маляр (на знімку).

Йдеться про 20% (щоправда, не більш як 12 тисяч гривень) на придбання негазових/неелектричних котлів, 35% (але не більш як 14 тисяч гривень) на купівлю енергоефективного обладнання і матеріалів та 40% (але не більш як 14 тисяч гривень в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК для загальнобудинкових заходів.
Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, розмір відшкодування становитиме 35% як за придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів (але не більш як 12 тисяч гривень). Якщо ж в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.
«Сьогодні діє Програма енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області, згідно з якою передбачається відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження. Це буде ще додаткова фінансова допомога для закарпатців — можна отримати відшкодування одразу з державного та місцевого бюджетів, здешевивши вартість необхідних матеріалів і обладнання для утеплення», — констатував посадовець.

Василь НИТКА.
Фото автора.

Ужгород.