П’ятсот тисяч гривень передбачено у бюджеті Вінницької області на компенсацію громадянам, які встановлять у своєму помешканні сонячні панелі або отримуватимуть електрику з вітру.
Сонячні панелі можна купувати у кредит. Обіцяють компенсацію витрат у сумі до 25 тисяч гривень за одним договором. Про це повідомив керівник департаменту енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації Сергій Волков під час підписання угоди з вінницькою дирекцією АВТ АТ «Укргазбанк» про відшкодування частини кредитів на впровадження альтернативних джерел енергії для власних помешкань громадян.
— Програмою енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) передбачено кошти у сумі півмільйона гривень на компенсацію придбаних сонячних станцій потужністю до 30 кВт, — зазначив посадовець. — Обласний бюджет компенсуватиме 15 відсотків вартості придбаної станції, але не більш як 25 тисяч гривень. Укладеною угодою з банком передбачено надання придбання альтернативних джерел вироблення електрики у кредит. Кредити надаватимуть на термін від одного до п’яти років. Перший внесок має становити 15 відсотків від вартості придбаної сонячної панелі.
Сергій Волков нагадав, що тепер користуватися «зеленим тарифом» можуть не тільки підприємства, а й приватний сектор, точніше кажучи, домогосподарства, де використовують сонячні станції потужністю до 30 кВт. За його словами, протягом минулого року в області введено в експлуатацію 36 сонячних станцій, що генерують 119 мВт електроенергії. Відновлено 26 малих гідроелектростанцій.

Вінницька область.