Сьогодні, коли ціни на газ та електроенергію стрімко зростають, кожен замислюється, як убезпечити свій гаманець від зазіхань енергетичних монополістів. Але поки хтось, чухаючи потилицю, зважує, є такі, що діють рішуче. До тих, хто не розраховує на милість енергопостачальників та державні субсидії, слід зарахувати жителя хутора Бір, що у Володимирецькому районі Рівненщини, Анатолія Бортніка, який на власному подвір’ї встановив сонячні панелі та вітрогенератор.

На знімку: господарство Анатолія Бортніка.

— Встановити власну енергосистему мене спонукали постійні збої із подачею електроенергії та низька напруга, — розповідає Анатолій Андрійович. — Мені це набридло і я почав вивчати наскільки ефективним є використання сонячних панелей у нашій місцевості. Одразу ж зіткнувся із проблемами, бо на рівні району не знайшов фахівців, котрі могли б мені допомогти. Це зараз можу сказати, що нічого складного в цьому немає.
Сонячні панелі разом з вітрогенератором на подвір’ї Бортніків виробляють 10 кВт електроенергії. Інвертори генерують напругу 220 В 50 Гц, хоча господарству вистачає 
3 кВт. У похмурі осінні і зимові дні виручає вітрогенератор. Він під’єднаний до тих самих акумуляторів. У разі сильних поривів вітру вітряк має спеціальні гальма у вигляді електричних тенів, куди скидається надлишок енергії.

Ліда ПОЛЬОВА.
Фото надано автором.

Рівненська область.