Сергій Редкач (на знімку) —

знакомитий у районі чоловік. Досить сказати, що так знати район, як він, можуть хіба ще дорожники та лісники. Але вони — частково, відповідно до свого професійного профілю, а головний ветеринар району — набагато ширше. Адже,   лікуючи тварин, спілкується з людьми, а заодно знає і дороги, і ліси, звідки бува приходить так звана африканська чума, і... владу. Недарма, коли починалися тільки радіотелефони, вони були у влади і у ветлікарів.

У Новгороді-Сіверському Сергій Редкач організував зразкову ветеринарну лабораторію, що визнає і його обласне начальство. Щоправда, як він сам розповідає, при її створенні часто був готовий «узяти рюкзак на плечі», тобто звільнитися. Адже ризикував, часто йшов не за бюрократичними правилами.

У цьому переліку — і його рецепт лікування хвороби Тешена у свиней. Він додумався робити ліки на основі... самогонки. «Обов’язково, щоб саме самогонка, ота — із сивушними маслами», — добродушно усміхається Сергій Олександрович. А ще додає глюкозу, соду... У господарстві колишнього голови районної адміністрації двоє поросят пропали, аж доки Сергій Редкач не увів третьому свої ліки — очуняло.

Сергій Редкач підсміюється над істерикою, яку, бува, роздувають при виявленні джерела африканської чуми свиней, і нарікає на слабку державну політику щодо тваринництва: «Треба ввести залізне правило: на тисячу гектарів землі — не менш як сто корів. Для такого району, як наш, це було б порятунком».

Сергій Редкач родом із Бирина, що за Десною. Та й весь Новгород-Сіверський район, а не тільки його рідне село, має великі луги — простір для розвитку тваринництва. Адже рільництво тут високих урожаїв не дасть, а ось худобі нарощувати кілограми та удої тут привільно. Та, на жаль, розвиток тваринництва тут поки що не в пріоритеті.

...А ще Сергій Редкач — передплатник «Голосу України». Цікаві люди читають цікаву газету.

Чернігівська область.

Фото Бориса ДОМОЦЬКОГО.