У парламенті відбулася робоча зустріч членів Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, під час якої говорили про проблемні питання, пов’язані з перерахунком пенсій.

Як зауважив на початку засідання перший заступник голови комітету Сергій Каплін, протягом півроку на його ім’я надійшло майже 25 тисяч листів від пенсіонерів — державних службовців. У кожному — своя історія, каже парламентарій, але всі зводяться до спільного знаменника: люди віддають все своє життя державі, виступають посередниками між владою та населенням, а за це отримують мізерні принизливі пенсії. Такі дописувачі закликають законотворців сісти за стіл переговорів і максимально швидко вирішити питання, пов’язані з перерахунком пенсій.

Під час обговорення цієї проблеми народний обранець нагадав, що днями Конституційний Суд прийняв рішення відновити в соціальних правах чорнобильців. Трохи раніше відновлено права пенсіонерів в частині незаконності стягнення податку з пенсій.

Подання, яке стосується державних службовців, нині на розгляді в цій інстанції, і перспектива його позитивного вирішення — факт, упевнений С. Каплін.

Парламентарій поінформував, що зі своїми колегами мав робочі поїздки півднем країни. Найбільше громадяни нині скаржаться на позбавлення субсидій. «Разом із Міністерством соціальної політики ми шукали вихід із ситуації, — каже народний депутат. — Уже досягнуто домовленості про те, що один мільйон родин, в яких є ті, хто бореться з онкологічним захворюванням, гарантовано матимуть субсидії. Люди виносять із хати все, щоб потягнути лікування. Звідки вони мають брати гроші?»

С. Каплін пообіцяв, що члени комітету, який він представляє, і надалі шукатимуть категорії населення, які потребують захисту. «Ми не згортаємо свою роботу на літні канікули, — сказав він. — Маємо в планах зустрічі, працюватимемо в комітеті, будемо готуватися до нового парламентського сезону, щоб у вересні заохотити наших колег приймати максимально ефективні, корисні та потрібні рішення. Зокрема й ті, які стосуються державних службовців».

Член Комітету з питань соціальної політики Наталія Королевська, зі свого боку, звернула увагу на ситуацію, яка складається із випадками масового отруєння дітей в оздоровчих закладах. Вона запропонувала створити спеціальну комісію для перевірки дитячих таборів. «Очевидно, що система оздоровлення й лікування дітей нині паралізована, — сказала політик. — Гостро стоїть питання контролю за роботою всіх оздоровчих дитячих закладів. Вимагаємо в уряду і профільних служб негайно встановити причини отруєння та покарати винних, у тому числі й чиновників профільного міністерства». Члени комітету, за словами Н. Королевської, вже підготували відповідні звернення в профільні інстанції й особисто контролюватимуть ситуацію.