На сайті Міжнародної астронавтичної федерації (МАФ) з’явився перелік з 25 хлопців та дівчат, переможців IAF Emerging Space Leaders Grant Program (Грантова програма розпізнавання майбутніх космічних лідерів). І серед цих щасливців — єдиний представник України, провідний інженер-конструктор КБ «Південне» Роман Михальчишин.
Програма грантів IAF Emerging Space Leaders Grant Program дає змогу щорічно кільком студентам і молодим фахівцям віком від 21 до 35 років взяти участь у Міжнародному астронавтичному конгресі, а також у семінарі ООН/МАФ і Конгресі космічного покоління.
Щорічно комітет ESL Grant, до якого входять дев’ять високопоставлених членів МАФ, проводить відбір лауреатів програми грантів з кількох сотень учасників з усього світу. Відбір переможців відбувається за бальною шкалою, бали розподілено між кількома дисциплінами: есе, у якому необхідно відобразити про своє бачення головних проблем космічних технологій; відеоролик, у якому потрібно розповісти про себе й мету участі в Міжнародному астронавтичному конгресі; тези доповіді для участі в конгресі; опис своєї доповіді на 2—3 сторінки.
«Кілька років тому я побачив на сайті Міжнародної астронавтичної федерації переможців конкурсу Emerging Space Leaders Grant Program. На той момент мені видалося це чимось неймовірним і недосяжним, — розповідає Роман Михальчишин. — Але, тим не менш, я вирішив будь-що опинитися серед них. Майже рік ця мета була мені додатковою мотивацією більше працювати й підвищувати свої навички англійської мови.
Напередодні Нового року було оголошено новий конкурс Emerging Space Leaders Grant Program. Я детально вивчив вимоги й перелік необхідних матеріалів, але виникло більше запитань, ніж відповідей. Та все здавалося страшним лише на перший погляд, крок за кроком незрозумілі речі ставали зрозумілими, а відповіді на запитання поступово формувалися. Як завжди, найкращі ідеї виникають наприкінці, однак матеріали все-таки вдалося відправити за кілька годин до завершення прийому заявок.
Потім матеріали проходять комплексний відбір з перевірками на порушення авторських прав, наявність новизни, після чого роботи детально оцінюють експерти МАФ. Лише через чотири місяці секретаріат МАФ називає переможців Emerging Space Leaders Grant Program.
І коли я вже майже забув про цю заявку, надійшов лист про мою перемогу».

Дніпро.