Ця скромна трудівниця працює в Сєверодонецькому вищому профучилищі з вечора до ранку: сторожує і дбає, щоб навкруги було охайно.

Але Катерина Павлівна ТОЛСТОП’ЯТЕНКО (на знімку вона з онучкою Софійкою) — не проста пенсіонерка. Вона — народна майстриня Луганщини і вже десять років веде популярний клуб «Натхнення», де займаються шанувальники різноманітних художньо-ужиткових творів. Саме тут знадобився і її мистецький хист, і педагогічний.

Свого часу вона з відзнакою закінчила це училище, потім, після індустріально-педагогічного технікуму, повернулася сюди майстром виробничого навчання. Готувала фахівців з електротехніки, силікатних, гіпсових виробів (деякі досі прикрашають училище).
— До речі, — всміхається ветеран педагогіки, — практика у нас була в цеху, яким керував теперішній директор ВПУ Юрій Кузьмінов. Наші випускники працювали на багатьох будовах не тільки Сєверодонецька, адже ми вчили молодь навіть з Середньої Азії. Намагалися завжди бути з учнями: від ранкової гімнастики до вечірніх гуртків. Звісно, своїм дівчатам давала й життєві поради.
В училищі Катерина познайомилася з майбутнім чоловіком. Той навчався тут на автокранівника (як згодом і один з їхніх синів).
Захопилася художнім вишиванням і поступово стала визнаним автором вишиванок, рушників, скатертин тощо. Талант майстрині несе людям радість, її роботи відзначено на численних виставках: і на профспілкових в училищі, і далеко за межами Луганщини. Відома карта нашої області вишита в їхньому клубі.
У кожному творі майстрині — щось самобутнє. Традиційність вона поєднує з сучасними напрямками. Нові образи, творча, тонка, копітка праця. У знавців викликає захват також бездоганний виворіт вишивок дуже відповідальної Катерини Павлівни. Власними секретами охоче ділиться з іншими. Незабаром одна з її робіт поїде до Південної Кореї. Українське народне мистецтво підкорює світ!

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ.
Фото автора.

Луганська область.