Понад місяць збирають урожай на Вінниччині. За цей час зернові та зернобобові обмолотили приблизно на половині загальної площі. Чому?

Майже втричі менше зернозбиральної техніки виходить на поля краю, ніж у цю пору торік. Дощі стали на заваді збиранню.

— Нині працює від 750 до 800 комбайнів, — повідомив на нараді в облдержадміністрації керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук.

В області повністю впорали тільки площі озимого і ярого ячменю, озимого ріпаку. З початком третьої декади в більшості районів жнивна кампанія зупинилася.
— Небо руками не затулиш, — каже голова асоціації фермерів Липовецького району Володимир Дишкант. — Озера стоять на полях. Мені вдалося зібрати озиму пшеницю до дощів. На круг вийшло 54 центнера. Торік показник був кращий — до 70 центнерів. Але нинішнє зерно ліпшої якості, має 26,8% клейковини, торік було 22%. Тобто в ціні втрат не буде. А ось ячмінь накрили бур’яни. Волога й тепло женуть їх угору не щоднини, а щогодини. Стебла ж невисокі. Схожа ситуація в інших господарствах району. Хто не зібрав пшеницю, зерно подекуди в колосках проростає, чорніє. Яка тепер у нього якість?!
— На Вінниччині до жнив підготовлено 2326 комбайнів, – повідомив Павло Черниш, начальник відділу інженерно-технічного забезпечення департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. – Значна частина з них іноземного виробництва. Мають високу продуктивність. Навантаження на одну одиницю становить 153 гектари. Наявною кількістю можна зібрати вирощений урожай протягом 11 днів. Дощі не дають змоги вивести в поле всю зернозбиральну техніку. Наприклад, у понеділок, 23 липня, працювали тільки 304 комбайни, минулої п’ятниці — 688.
Загалом на Вінниччині намолочено майже мільйон тонн зерна за середньої врожайності 46,3 ц/га (торік було 44,1 ц/га). Утім, на половині площ хліб досі в полі.

Віктор СКРИПНИК.