Фінальний варіант законопроекту «Про професійну (професійно-технічну) освіту» представлять на початку вересня. Про це домовились учасники першого засідання робочої групи з його розробки, яке провели у МОН.
«Наше завдання — розробити якісний документ, який не пропонуватиме ідеї, а визначатиме процедури і правила, за якими розвиватиметься галузь. Також важливо, щоб ці засади були адаптовані до реального життя і не створювали перепон для державно-приватного партнерства. Тому ми намагатимемося залучати якнайширше коло стейкхолдерів для роботи над проектом», — зазначив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей.
До робочої групи увійшли представники МОН, Міністерства фінансів, Мінсоцполітики, місцевої влади, народні депутати, очільники професійних об’єднань та асоціацій, директори закладів ПТО. Під час обговорення вони визначили найбільш важливі питання. Серед них — інклюзивність профосвіти, управління закладами та їх фінансування, вимоги до керівників тощо.
Йшлося також про можливість створення Центрів професійної досконалості. Передбачається, що вони стануть платформою для співпраці закладів ПТО, бізнесу та органів регіональної влади. У таких центрах, зокрема, підвищуватимуть кваліфікацію викладачів та майстрів. Створення такого Центру на базі закладу ПТО коштуватиме кілька мільйонів євро. На думку учасників дискусії, важливо вже зараз передбачити критерії відбору навчальних закладів, які претендуватимуть на відкриття такої структури на їх базі.

Вл. інф.