З огляду на статистику обстрілів у зоні бойових дій на Донбасі поки що зберігається відносно стабільна ситуація, яка не демонструє тенденції до ескалації. Так, за даними штабу ООС (на 26.07), за добу російсько-окупаційні війська 24 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, двоє наших бійців дістали поранення. Втім, у період «хлібного перемир’я» гібридні формування часу даремно не гають — облаштовують свої позиції, приймають нові надходження від російського військторгу, ведуть мобілізацію сил і засобів. І цей перманентний процес свідчить про те, що залишати окуповані території України московські стратеги найближчим часом не збираються. Зазвичай Кремль робить «спекотніше» на Донбасі напередодні важливих політичних і міжнародних подій, щоб з позиції сили досягти потрібних йому результатів. А ще Путін полюбляє гратися у війнушку напередодні особливих дат, тож не виключено, що загострення ситуації на фронті він знову влаштує до Дня Незалежності України. І звичайно, не гребуватиме вдатися до улюбленої тактики «длубання ран» з початком виборчої кампанії в Україні.
У Кремлі збираються використовувати військовий фактор для того, щоб проштовхувати проросійських кандидатів на виборах в Україні. Такої думки дотримується й народний депутат України, військовий експерт Дмитро Тимчук. «Якщо не буде серйозних домовленостей між Росією та США з питань України, то цілком ймовірно, що військовий фактор відіграватиме свою роль у передвиборній кампанії в Україні. Тобто Путін, проштовхуючи своїх кандидатів, привертатиме увагу подіями на Донбасі шляхом ескалації конфлікту», — зазначає він. За словами депутата, наголос при цьому робитиметься на питанні так званого миру «по-московськи», який можливий з приходом проросійських політиків до української влади, і на критику партії війни, тобто правлячої коаліції.
Щоправда, у Путіна в запасі чимало гібридних прийомів, окрім як «підкріплення вогнем». Один із них — миротворча місія РФ у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Так, на порядку денному вчорашньої зустрічі керівників політичних департаментів МЗС країн «нормандської четвірки» у Берліні було питання можливості введення на Донбас миротворчої місії ООН. Ціна питання: на яких умовах ця місія можлива.
Учора в Києві в рамках свого візиту на схід України Генсек ОБСЄ Томас Гремінгер зустрівся із заступник міністра іноземних справ Василем Боднарем і запевнив у підтримці суверенітету й територіальної цілісності, а також у сприянні в досягненні миру на Донбасі, йдеться у повідомленні МЗС України.
Та для нас важливе авторство мирного плану й чиї інтереси він захищатиме.