Перший мільйон тонн зерна нового врожаю зібрали на Вінниччині, повідомив на засіданні колегії облдержадміністрації директор обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук. Ранні зернові та зернобобові зібрано на 47% площ. Середня врожайність - 47,5 центнера з гектара - на півтора центнера перевищує минулорічний показник.

Найбільше намолочено озимої пшениці - 833 тисячі тонн. На круг виходить 51,1 центнера, результат кращий від торішнього майже на три центнери. Завершено збирання озимого ячменю, а також озимого ріпаку. Ці дві культури вродили не так щедро, як у 2017-му. Не тішить ярий ячмінь. Результат перших обмолочених гектарів (3,6% від загальної площі) - 34,4 ц/га, на понад 10 центнерів менше, ніж торік. Ще сильніше розчаровує горох. Цю бобову культуру зібрано на 70% площ, середній намолот - 21,1 ц/га, торік мали 33 ц/га.

Дощі не тільки пригальмували збиральну кампанію, а й негативно позначаються на якості збіжжя. Подекуди зерно проростає в колосі. Годі сподіватися на гарний урожай ярих культур, особливо ячменю. Невисокі стебла накрили бур’яни, що активно пішли в ріст через перезволоження ґрунту. У частині господарств рослини полягли від сильних вітрів. Прямим комбайнуванням їх не підняти. Доведеться збирати роздільним способом. А це додаткові витрати. Втрат урожаю при цьому також не уникнути.

Торішнього показника вінницьким хліборобам не вдасться досягти. До таких прогнозів спонукає фахівців непроста ситуація на жнивному полі. Нагадаємо, у 2017-му в регіоні зібрали п’ять мільйонів тонн зерна ранніх і пізніх культур.

Віктор СКРИПНИК.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.