У Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського відкрили виставку натільних і нагрудних хрестів під гаслом «Християнська спадщина нашої землі». Приурочили її до 1030-річчя хрещення Київської Русі-України. В експозиції представлено частину зібрання — понад тисячу експонатів — унікального громадського Музею хреста, який діє в селі Гречане Петриківського району сусідньої Дніпропетровської області.
Зібрав колекцію ентузіаст Віктор Векленко, котрий особисто привіз ті експонати до Полтави та розповів про них першим відвідувачам виставки. Водночас такі мандрівки регіонами України зі згаданою «пересувною» експозицією стали можливими завдяки грантовій фінансовій підтримці програми «Культурна столиця», започаткованої міським головою Дніпра Борисом Філатовим.
Пан Віктор вважає своїм обов’язком наблизити ці безцінні скарби до співвітчизників під час таких мандрів. У його зібранні представлено натільні й нагрудні хрести та хрестики з двадцяти областей України.
Репрезентована колекція вкотре засвідчує, що в українців здавна хрестики виконували щонайменше три функції. Вони ідентифікували людину як християнина, були для неї оберегом і слугували прикрасою, насамперед жіночою. «Все те підтверджує глибину нашої віри та водночас традиційну здатність українців вживатися на одній території з представниками інших національностей, конфесій, віросповідань, — наголошує Віктор Векленко. — Скажімо, всі знають про те, що козаки захищали православну віру. При цьому на території одного села знаходимо і традиційні православні, й католицькі хрести. Тож люди там жили мирно, не ворогували між собою. А конфлікти на наших землях виникали тоді, коли їх провокували зовнішні сили. Про це мусимо пам’ятати завжди».

Полтава.