Але спочатку покупцеві доведеться на фермера попрацювати

У мешканців Херсонщини з’явилася можливість купувати садовину та городину за цінами, значно нижчими від ринкових та магазинних. Місцеві фермери запрошують їх збирати на своїх плантаціях урожай, і забирати його собі, сплативши невелику суму. Так, за кілограм власноруч зірваної малини треба віддати лише десять гривень, і це вигідно всім — і виробнику, і споживачу. Адже на ринку кілограм солодкої та корисної ягоди коштує вже втричі дорожче. Фермери також у програші не залишаються, бо віддають продукцію за тією самою ціною, яку платять оптові посередники. Тож вигідно всім. Якщо збирачі «у процесі» трохи малини геть безплатно з’їдять, то не біда — треба ж гостей частувати. І це, аграрії переконані, тільки початок: адже таке врожаювання можна поєднувати з екскурсією та пікніком, щоб показати дітлашні, як ростуть їхні улюблені смаколики.
А от фермерське господарство «Курінь», що в Білозерському районі Херсонщини, пішло на інший маркетинговий експеримент. Його голова Микола Халупенко просто встановив на узбіччі дороги величезну діжку, написав на ній «каса», і виставляє поруч ящики з дозрілими сливами, виноградом та яблуками свого саду, зазначивши на них ціну (підгледів такий маркетинговий хід під час поїздки до Німеччини, де так продають і садовину, і навіть квіти). Люди самі беруть стільки фруктів, скільки їм треба, кидаючи за товар гроші в діжку. Обіг у «магазині» солідний — від 50 до 300 кілограмів продукції на день розкуповують. Микола Володимирович каже: жодного разу не було такого, щоб фрукти забрали, не заплативши — попри те, що жодного контролера поруч немає. Навпаки: щодня у діжці він знаходить на десять-двадцять гривень більше, ніж належить, бо вдячні споживачі часом кидають готівку «без решти».

Утім, дещо смачненьке біля дороги пішоходи та автолюбителі можуть отримати і зовсім «надурняк», причому це не буде крадіжкою, а хіба «порятунком продукту». Річ у тому, що під Херсоном перевантажені автопоїзди із баштанними часто зупиняють правоохоронці, бо такий транспорт руйнує асфальтове покриття доріг. Аби не платити великі штрафи, водії з експедиторами вряди-годи просто скидають надлишок кавунів та динь на узбіччі, звідки їх може забирати кожен охочий. І люди залюбки використовують таку нагоду — кавуни ж нічим не гірші від тих, які до базару доїхали!

Херсонська область.