Понад 60 відсотків мешканців Вінниччини уклали угоди з сімейними лікарями. Це найкращий показник порівняно з іншими регіонами держави. Так стверджує директор обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Однак медики, як і раніше, обслуговуватимуть і тих пацієнтів, які ще не визначилися зі своїм лікарем.

Створено два списки пацієнтів. Один із них медики називають «зелений». До нього вносять прізвища тих, хто уже підписав угоду. Таких нараховується понад 800 тисяч осіб. На пацієнтів із «зеленого» списку виділяють кошти на обраний ними медичний заклад. Решта мешканців краю — у «червоному» списку, вони мають обрати собі сімейного лікаря до початку наступного 2019 року.
Починаючи з 1 липня ц. р. заклади первинного рівня, що уклали угоди з Національною службою здоров’я, отримують кошти не з медичної субвенції. Їм виділяють фінанси за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення з розрахунку 370 гривень на пацієнта, який підписав угоду з сімейним лікарем, і 240 гривень для тих, у кого нема такої угоди. В обласному департаменті охорони здоров’я наголосили, що всі заклади первинної медичної допомоги зобов’язані переукласти угоди з Національною службою здоров’я. Адже у бюджетному законодавстві на 2019 рік не передбачено медичну субвенцію на такі медичні установи. Загалом їх в області нараховується 47. «Якщо заклад не переукладе угоди, то фінансуватиметься коштом територіальної громади», — каже Людмила Грабович.