Київська громадська організація «Екопарк Осокорки» в ці вихідні провела чергову акцію протесту проти незаконної забудови заповідної ландшафтної зони плавневих луків на південних Осокорках, яка розпочалася із короткої сутички з поліцією.
Коли учасники акції протесту почали демонтаж паркану, що огороджує будівництво, поліція намагалася розігнати демонстрантів, застосувавши спецзасоби, зокрема кийки та сльозогінний газ. Травми дістали п’ятеро протестувальників, двох із яких госпіталізовано. Постраждав і один поліцейський.
Кількох демонстрантів було затримано. Однак протестувальники не дозволили відвезти їх у відділок, заблокувавши рух поліцейського автобуса — люди стали перед ним і співали гімн України. Протестувальники скандували «Ганьба!», лунали вигуки «Кому ви служите!?».
Після тривалих переговорів затриманих відпустили. Оскільки паркан уже було демонтовано, сторони дійшли згоди, що інцидент вичерпано, й поліція мирно залишила місце, де тривала акція протесту.
Під час цієї акції було спалено бурову машину забудовників.
Очільник Києва Віталій Кличко пообіцяв особисто втрутитися в скандальну ситуацію на південних Осокорках.
Конфлікт між громадою мікрорайону і забудовником триває вже третій рік. Лідери ГО «Екопарк Осокорки» доводять, що будівництво — абсолютно незаконне, дозволу на нього Київрада не давала. Місцева влада зупиняла будівництво. Окрім того, тривають чотири судові процеси, де забудовник виступає як відповідач. Також громадська організація знову ініціювала підписання петиції до Київради № 713 від 18 листопада 2015 року під назвою «Ландшафтний природний парк — замість забудови південних Осокорків». Підписанти вимагають створити замість чергового висотного житломасиву сучасний екопарк. Активісти звертають увагу на те, що південні Осокорки — це залишки унікальних плавневих луків, які скрізь у країнах ЄС захищає екологічне законодавство. Старожили розповідають: ще 20 років тому ці унікальні луки тягнулися лівим берегом Дніпра в районі нинішніх станцій метро «Славутич», «Осокорки», «Позняки», «Харківська», та були знищені бездумним житловим будівництвом, яке велося без урахування екологічних норм і з порушенням природоохоронного законодавства. Руйнування природного ландшафту продовжилося в останні кілька років. Зокрема, було повністю знищено озеро Качине, загроза знищення висіла над озером Лебединим (станція метро «Харківська»).
Акції протесту на південних Осокорках уже не вперше супроводжують силові протистояння. Так, 16 травня цього року забудовник намагався розігнати мітингувальників, кинувши на них загін із понад ста «тітушок». Однак, задум не вдався. У сутичці тоді постраждало 17 «тітушок».