Заступник голови Комітету з фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак провів робочу зустріч із представниками фінансового ринку Ефіопії.

Українська сторона поділилася досвідом розробки та впровадження нового законодавства щодо фінансового лізингу (законопроект № 6395 «Про фінансовий лізинг») та законодавчих напрацювань з відновлення кредитування в Україні (законопроект № 6027-д, ухвалений у липні, перебуває на підписі у Президента).

Під час заходу Руслан Демчак зупинився на пропонованих змінах до законодавства, що розв’язують проблеми із прийняттям законопроекту «Про фінансовий лізинг». Внесення цих змін, за його словами, дасть змогу: визначити чіткі вимоги до форми договору фінансового лізингу та істотні умови договору фінансового лізингу; захистити права лізингоодержувача -фізичної особи та регламентувати методику розрахунку лізингових та інших платежів за договором; розширити поняття «лізингодавець»; встановити істотні умови договірних відносин, пов’язаних із сублізингом, тобто передачею майна у користування третім особам; встановити захист прав лізингоодержувачів на рівні із захистом, встановленим законодавством щодо захисту прав власника стосовно володіння та користуванням майном; на рівні Кримінального кодексу — прирівняти майно, що перебуває у лізингу, до заставного майна з метою протидії шахрайству тощо. Законопроектом також пропонується встановити, що ставки державного мита за нотаріальне посвідчення договорів — фінансового лізингу, оренди (суборенди) транспортних засобів — встановлюються на рівні ставки за нотаріальне посвідчення договорів застави.

Руслан Демчак, зокрема, акцентував увагу на недостатній законодавчій захищеності споживачів фінансових послуг, які потерпають внаслідок низької фінансової грамотності, та привернув увагу до невизначеності певних чинних норм. Ефіопську сторону зацікавили механізми вирішення спірних питань лізингу, а також кредитування в Україні. Сторони домовились зміцнювати співпрацю у розвитку фінансового сектору обох країн шляхом обміну інформацією та законодавчих актів.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.