Понад половина з них — діти військовослужбовців. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Парламентарій наголосила, що це — не перша спільна ініціатива українсько-хорватської сторони. «Поїздка українських дітей стала можливою завдяки численним переговорам українських делегацій (у т. ч. парламентських). Для Хорватії, як і для всіх цивілізованих людей, всі діти з Донецької області -це діти, які однаково бачили війну, постраждали від неї, бачили обстріли, мають психологічні проблеми», — зауважила М. Іонова.

«Завжди пріоритет на відпочинок надається дітям з соціально вразливих категорій — дітям військових, що беруть участь у операціях ООС, дітям-сиротам чи тим, що не мають одного з батьків, дітям з родин тимчасово переміщених осіб, а також дітям, що заслуговують на заохочення своїми успіхами у навчанні, спорті, інших видах позашкільної діяльності, — підкреслила депутат. — Але це не означає, та й ніколи не висувалися такі умови, що в делегації не можуть бути школярі з повних родин, які мають гарні успіхи в навчанні чи інші досягнення. Із загального списку групи із 118 осіб понад половина — це діти військовослужбовців».

Парламентарій подякувала за сприяння в організації поїздки українських дітей Послу Хорватії та депутатці Краматорської міськради Лілії Кісліциній за допомогу у формуванні групи, яка повністю відповідає критеріям, узгодженим з хорватською стороною. І застерегла від брудної інформаційної кампанії, яка розгорнулась у соцмережах та деяких ЗМІ з приводу цієї поїздки.

«Це діти військових і діти з Донецької області, які бачили війну», — наголосила М. Іонова.

Вл. інф.