Понад три тисячі житлових будинків столиці залишаються без гарячої води. Ситуація триває вже кілька місяців. Перспективи її врегулювання вийшли на національний рівень — міська влада звернулася до Кабінету Міністрів.
Про це повідомив київський міський голова Віталій Кличко, коментуючи інформацію про можливе відключення ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 через відмову НАК «Нафтогаз» постачати столиці газ.
Колізія у тому, що з 1 серпня припинено дію угоди між Києвом та комерційним підприємством «Київенерго», контрольний пакет акцій якого належить енергохолдингу України «ДТЕК» Ріната Ахметова. Майно громади повернуто у комунальну власність. Забезпечуватиме теплоенергією та гарячою водою киян комунальне підприємство «Київтеплоенерго». Усі необхідні ліцензії для цього отримано.
Вважаючи «Київтеплоенерго» правонаступником боргових зобов’язань «Київенерго», НАК «Нафтогаз» відмовляється укладати договір з «Київтеплоенерго» на поставку газу і вимагає від Києва повернути борги комерційного підприємства «Київенерго». Борги накопичилися за ним протягом 17 років управління майном міста. І це майже 5 мільярдів гривень, з котрих 1,2 мільярда — борги по пені і штрафах, 3,8 мільярда — борги населення та юридичних осіб.
Міська влада переконана, що кияни не повинні сплачувати борги по штрафах і пені, що виникли у результаті господарської діяльності комерційної структури. 19 липня Господарський суд Києва не задовольнив заяву компанії «Київенерго» про заміну боржника у справі про заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» на комунальне підприємство «Київтеплоенерго». Віталій Кличко переконаний, що наступне судове засідання, яке відбудеться 10 серпня, повинно вирішити це питання на користь громади.
Нині перемовини між КМДА та «Нафтогазом» тривають на рівні уряду, і міська влада запропонувала варіанти розв’язання проблеми, зокрема шляхом реструктуризації боргів киян. «Ми розраховуємо, що досягнемо домовленостей, які дадуть змогу відновити постачання гарячої води в квартири та не допустити відключень електроенергії в місті», — запевняє київський міський голова.