Триста десять сучасних нових амбулаторій збудують коштом державної субвенції на розвиток сільської медицини в п’ятнадцяти областях України у рамках першого пулу проектів у 2018 році. До пулу увійшли Кіровоградська, Волинська, Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська області.

На Кіровоградщині мають збудувати 18 сучасних амбулаторій. Середня вартість будівництва — в межах п’яти-шести мільйонів гривень. Водночас у профільному міністерстві запевняють, що проект полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а передусім — новітніх методів, телемедицини, коли можна буде отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів із вузькопрофільних питань, передає наш кіровоградський кореспондент Петро МЕЛЬНИК.

Тим часом, як повідомили у Рівненській ОДА, всі проекти з будівництва 34 сучасних нових амбулаторій у сільській місцевості у цьому регіоні підтримано в Мінрегіоні. Така кількість — одна з найбільших в Україні, інформує наш власкор Олександра ЮРКОВА.

— Їх будуватимуть згідно з новими технічними вимогами з класу енергоефективності. Заклади «первинки» матимуть медичне обладнання, зокрема й телемедичне. У переліку затверджених проектів — амбулаторії монопрактики з одним або двома лікарями без житла та з житлом, а також заклади групової практики на 3—4 лікаря, — коментує голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. — Загалом в області активно тривають підготовчі роботи.

На 20 амбулаторій розроблено проектно-кошторисну документацію та подано на експертизу. А місцева влада працює над документацією для відведення земельних ділянок під будівництво. Також на місцях мають передбачити 20 відсотків коштів на співфінансування.