З публічним звітом за результатами роботи у 2017 році виступив голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій КУЗЬМЕНКО (на знімку).

Обсяг внутрішніх та зовнішніх інвестицій, порівняно з 2016 роком, зріс в області на 10,5 відсотка, або — на 1 млрд грн. Загалом на Кіровоградщині було реалізовано 290 інвестиційних проектів, що на 88 проектів більше, ніж попереднього року. Приватний інвестиційний капітал спрямовувався на закупівлю річкового транспорту, підтримку підприємств, а також на розвиток видобувної галузі та сонячної енергетики.

Триває впровадження реформи децентралізації. Утворено вісім об’єднаних територіальних громад на території п’яти районів області (у 2018 році утворено вже 16 ОТГ). Однак за мету не ставиться кількісні показники. «Ми націлені на якісне адміністративне реформування. На створення самодостатніх, ефективних громад на добровільній основі», — зауважив він.

Досить позитивною була в області динаміка зростання середньомісячної заробітної плати. Порівняно з 2016 роком, її розмір зріс на 45,8 відсотка (5 792 грн). Найбільше зростання відбулося в галузях освіти (на 62 відсотки) та охорони здоров’я (на 52,3 відсотка).

«Чотири роки поспіль ми регулярно працюємо з підприємцями-аграріями, аби вони підвищували заробітну плату в реальному секторі економіки», — наголосив голова ОДА. Як результат, середньомісячна зарплата у працівників АПК зросла, порівняно з 2016 роком, на 43,3 відсотка, і становила 5 757 грн (у 2016 була — 4 017 грн, у 2015 — 3 122 грн).

У травні 2018-го середній розмір заробітної плати по області становив 7 744 грн. За оперативними даними, у червні її розмір сягнув восьми тисяч гривень.

Проведено успішну роботу зі створення освітніх округів. Для зміцнення матеріально-технічної бази шкіл, проведення в них капітальних та поточних ремонтів торік витрачено майже 80 млн грн. Зокрема, придбано дев’ять шкільних автобусів, 543 одиниці нової комп’ютерної техніки, 105 інтерактивних та мультимедійних пристроїв.

Цьогоріч Кіровоградщина отримує з державного бюджету майже 55 млн грн на реалізацію програми «Нова українська школа».

Окремий важливий напрям — розвиток медицини. Торік обласні та районні заклади охорони здоров’я Кіровоградщини отримали майже десять автомобілів швидкої медичної допомоги із сучасним медичним обладнанням.

Капітально відремонтовано дитячу обласну лікарню. Виконано основний обсяг робіт в обласній станції переливання крові. У поточному році ремонтні роботи триватимуть, адже 2018 — рік реалізації президентської ініціативи щодо розвитку сільської медицини. У рамках цієї програми Кіровоградщина вже отримала більше 100 млн грн. Розпочато будівництво 18 нових сільських амбулаторій, які укомплектують новітнім медичним обладнанням та автотранспортом.

Також голова ОДА презентував інтерактивну мапу проекту «Здоров’я наших дітей», розміщену на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

«Це своєрідний звіт нашої роботи за трьома складовими проекту: створення умов для якісного харчування, для занять спортом та для отримання медичних послуг. Інтерактивна карта дає змогу відслідковувати в он-лайн режимі перебіг реалізації проекту в кожному районі області», — підкреслив голова ОДА.

Керівник області також досить детально прокоментував підсумки роботи в першому півріччі поточного року.

Кропивницький.

Факт

Торік ОТГ отримали на свій розвиток у 2,5 разу більше коштів (35 млн грн), ніж у 2016 році (14 млн грн). У 2018 році фінансове забезпечення діючих ОТГ очікується на рівні 100 млн грн.

Фото з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.