Наметовий табір для людей на інвалідних візках (на знімку) розпочав роботу на березі Південного Бугу неподалік обласного центру.

Ініціатором такої форми відпочинку є Центр соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». Реалізували задум за підтримки облдержадміністрації, а також волонтерів та меценатів. Проживають учасники в наметах, для них обладнали кухню. Разом із волонтерами на ній чергують люди на візках. На території табору є надувні матраци, на які можна пересісти з інвалідного візка без сторонньої допомоги. Охочі мають можливість закинути в річку вудку. Передбачено проведення тренінгів, майстер-класів, інших заходів.

— Спочатку ми організовували табори у приміщенні, називали їх школами самостійного життя, — каже урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк, яка взяла участь у відкритті наметового містечка. — Поступово перейшли до організації таборів на природі. Бо люди мають бажання навчитися відпочивати поза місцем постійного проживання. Але без підтримки такі задуми складно втілювати в життя. У Вінниці обласна і міська влада постійно допомагають реалізувати пропоновані нами проекти.
— Я уперше в житті на березі річки, — поділився думками один з учасників наметового містечка з головою Вінницької ОДА Валерієм Коровієм та депутатом облради Людмилою Станіславенко. — Враження такі, як і від усього, що робиш уперше. Приємно спілкуватися з іншими, ділитися задумами. Тут знайшов нових друзів.
«Важливо, що людей на візках навчають самостійно організовувати відпочинок на природі, — каже Валерій Коровій. — Наш обов’язок — створювати належні умови, щоб вони упевнено та комфортно почувалися в реаліях життя».

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.