У Києві має з’явитися по-справжньому унікальний заклад

У День Незалежності, 24 серпня, буде презентовано першу експозицію новостворюваного «Музею живої української пісні» — заявила власкору «Голосу України» лідер київського Мистецького об’єднання «Народна філармонія», кандидат педагогічних наук, заслужена артистка України Руслана Лоцман.

За її словами, музей має стартувати як мандрівна виставка-експозиція, що «гастролюватиме» по селах і містах нашої країни. Зараз активісти «Народної філармонії» закликали всіх небайдужих приносити організаторам майбутнього музею різні речі з приватних архівів — ноти, платівки, книги, збірники пісень, аудіо- та відеоматеріали, одне слово, усе, що може стати експонатом та відтворюватиме історичний розвиток української пісні, як народних, так і знакових композицій, що були популярними протягом минулого та в перші десятиріччя нинішнього століття.

Як розповідають ініціатори, у музеї можна буде не тільки розглянути експозиції. Головне — заклад має стати майданчиком для різноманітних культурних заходів, пов’язаних з українською піснею, презентацій, обговорень, круглих столів, популярних лекцій для школярів і молоді.

— Сподіваюся, нам вдасться створити по-справжньому унікальний музей, — розповідає Руслана Лоцман.
Ініціатори створення нового музею вже звернулися з проханням про підтримку до міністра культури України Євгена Нищука, а також розмістили відповідну петицію на сайті Президента України. Отож, кожен охочий киянин може зайти на сайт і підтримати ініціативу «Народної філармонії».

Першими архівні речі передали у фонди майбутнього музею Народні артистки України Ніна Матвієнко та Валентина Ковальська, доктор філософських наук Світлана Садовенко, студенти Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, багато громадських діячів нашого міста і просто небайдужих киян.

— Якщо хтось теж вирішив подарувати свої архівні речі музею, то з нами можна зв’язатися через Фейсбук — або сторінку «Народна філармонія», або мою персональну сторінку у Фейсбуці — Руслана Лоцман, — зазначає керівник «Народної філармонії».