Футбол. Ліга Європи. Другий кваліфікаційний раунд. Матч у відповідь. 2 серпня.

«Маріуполь» (Україна) — «Юргорден» (Швеція, Стокгольм). 2:1. Голи: Пихальонок, 63, Баджи, 77, Фомін, 97 (п). Перший матч — 1:1.
«Маріуполь»: Худжамов, Білий (Чоботенко, 106), Яворський, Биков, Полегенько, Мишньов, Пихальонок, Тищенко (Кірюханцев, 110), Демірі (Дава, 116), Чурко (Вакула, 73), Фомін. Тренер — Олександр Бабич.
«Юргорден»: Ісакссон, Ларссон (Андерссон, 106), Юганссон, Ольссон,
Аугустінссон, Рінг (Даніельссон, 101), Карлстрьом (Ульссон, 99), Ульвестадт, Радетинац (Козица, 89), Баджи, Мрабті. Тренер — Езджан Мелкемічел.

Рефері — Роберт Гарві (Ірландія).
Одеса. «Чорноморець». 5 077 глядачів. 29 градусів.
Після поєдинку втомлений, але щасливий Олександр Бабич сказав коротко:
— Цей і попередній матчі забрали дуже багато емоцій. Сьогодні Одеса нас погнала вперед. Моментами в атаці було більше імпровізації, але також були і награні моменти.
Робили акцент на другу зону, там повинні були зустрічати і перекривати півоборонців суперника. Коли нам це вдавалося — були контратаки. Хочу ще раз усім подякувати за підтримку. Радіємо, що додали в скарбничку України перші бали. Подивимося, що буде далі...

* * *

Перший тайм на полі «Чорноморця» минув у відносно рівній боротьбі. Особливих загострень не було. Що б там не казали, а в головах маріупольців, либонь, міцно сиділа одна думка: про комфортний результат (1:1) гостьового матчу. І господарі грали з бажанням насамперед не пропустити.
Але головні події почалися після відпочинку. Як і в Швеції тиждень тому, нашим футболістам поталанило. Адже вони відкрили рахунок. Пихальонок отримав м’яч біля правої бровки і пробив у ближній кут. М’яч зрикошетив від стегна популярного у Швеції рок-музики Ольссона і залетів у ворота.
Але наші хвилювання були ще попереду. Ну який біс, питається, примусив «Маріуполь» сісти так низько в обороні, відійшовши до свого карного майданчика? Як наслідок, в одному з епізодів умовні господарі дозволили Баджи спокійно пробити п’яткою і зрівняти рахунок. От біда — починай усе спочатку.
Втім, до завершення основного часу жодній із команд не вдалося провести бодай одну результативну атаку. Нічого не сталося і під час трьох доданих хвилин. Тому рефері призначив два додаткові тайми по 15 хвилин.
Слава Богу, до післяматчевих пенальті справа не дійшла. А розв’язка сталася ще в першому екстра-таймі. Тищенко виконав прямий удар зі штрафного. Ісакссон невдало відбив м’яч. Вакула кинувся на добивання, але гравець суперника завалив його. Пенальті?
Рефері порадився з асистентом і вказав на «точку». Досвідчений Фомін холоднокровно й ефектно реалізував 11-метровий. Цього разу український клуб здобутим уже не поступився і довів справу до перемоги, продемонструвавши стійкий характер і високі бійцівські якості.
Хоча особливо відзначимо воротаря Худжамова, котрий на 105-й хвилині здійснив маленький подвиг. Надокучливий «діамант» гостей Баджи після подачі кутового влучив у стійку воріт. М’яч відскочив до Ольссона, і той зблизька сильно пробив у нижній кут. Але Рустам зреагував блискавично і виручив!
Слід сказати, що Олександр Бабич і його хлопці, попри складну ситуацію — кадрові проблеми, обмаль часу для відновлення, — таки добре підготувалися до дуже важливого поєдинку. Головне, що вони вірили в успіх. І він до них прийшов як нагорода. За цю звитягу їм шана і велика подяка!
Отже, «Маріуполь» вийшов до третього раунду. Там він зустрінеться з французьким клубом «Бордо», який здолав у другому раунді ФК «Вентспілс» (Латвія) — 1:0 і 2:1.