На Хмельниччині збирання ранніх зернових наближається до завершення. Основну хлібну культуру — озиму пшеницю — вже обмолотили більш як на двох третинах площ. Але на фінальному етапі на деяких полях зіткнулися з проблемами — у краї зафіксовано випадки фузаріозу на колосі. Це серйозна загроза. Адже уражене збіжжя не просто непридатне для зберігання, а й для переробки і навіть годівлі тварин. Фактично воно підлягає знищенню.

Головними причинами спалаху інфекції може бути висока температура і водночас значна вологість. Ось уже протягом кількох тижнів поспіль спеку супроводжують майже щоденні грозові дощі — оптимальні умови для розвитку хвороб.
Кілька років тому в Хмельницькій області вже стикались із нападами фузаріозу. Але про масове знищення врожаю ніхто не чув. Поговорюють, що таку пшеницю деякі недобросовісні орендарі роздавали як плату за землю. Але офіційно такі факти не було підтверджено.
Цьогоріч ситуацію рятує те, що в районах жнивування планують завершити максимум за два тижні. І хлібороби працюють наввипередки із хворобою.
До того ж не однією. На зернових почала з’являтись ще й небезпечна сажка — колос чорніє і виглядає, наче спалений, притрушений сажею. Зерна у ньому вже немає. Але навіть тоді, коли хвороба не розвинулась у повну силу, вона може знизити намолоти на 25—50 відсотків.
Це найгірші прогнози. Є надія, що таких серйозних наслідків вдасться уникнути. На полях йде активна робота. Водночас і на погоду нарікати не варто. Бо для низки культур умови оптимальні. Дощі і тепло «підняли» кукурудзу, котра у весняну посуху виглядала не надто обнадійливо. А в області вона достигає майже на двохстах тисячах гектарів. На рослинах розвиваються качани, і жодні шкідники та віруси їм не загрожують. Те само стосується соняшника та сої, які разом займають майже таку площу. Поля з цими культурами мають гарний вигляд і обіцяють добрий врожай.
Загалом, за попередніми прогнозами, на Хмельниччині планують отримати вал зернових не менший від торішнього. Та й середня врожайність очікується не нижчою. А от якість збіжжя викликає певну стривоженість. Саме на цьому показнику може позначитись надмірна вологість і ураженість різними хворобами. Вже тепер фіксується зменшення клейковини у пшениці. Крім того, інфіковане зерно не можна буде використовувати як насіннєве.
Водночас синоптики знову обіцяють ще більше підвищення температури. І знову спеку можуть переривати зливи. Тому прибрати урожай з полів варто якомога швидше.