Що не кажіть, а будь-яка інформація втрачає всякий сенс і актуальність на тлі новини про те, що Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» та «Нафтогаз» укладуть нарешті мирову угоду щодо боргів колишньої компанії «Київенерго». З неї й почнемо.

За дорученням Президента, Кабінетом Міністрів України розроблено та запропоновано довгострокове рішення, яке дасть змогу відновити постачання газу київським об’єктам теплогенерації на пільгових умовах без порушення вимог законодавства. Отже, вважатимемо, що ситуація стабілізована.

Нагадаємо, Господарський суд Києва прийняв рішення не покладати борг «Київенерго» за газ перед «Нафтогазом» на новостворене «Київтеплоенерго». Далі все завуальовано і вкрито суцільним туманом.

У результаті зустрічі в адміністрації Президента України керівництва «Нафтогазу» та Київміськ-держадміністрації, читай А. Коболєва та В. Кличка, «...напрацьовується «дорожня карта» щодо визначення структури боргу, механізму погашення частки нарахованих штрафних санкцій та пені. Про остаточно прийняті рішення поки що не йдеться...», — сказано в офіційному повідомленні. Одне слово, кияни, готуйте свої гаманці й кишені для остаточних розрахунків за теплопостачання?

Тим часом віце-прем’єр-міністр Павло Розенко анонсував наступний етап підвищення пенсій, який може відбутися вже цього року! Йдеться про людей, що мають великий трудовий стаж, але отримували маленьку зарплату. Для цього необхідно внести зміни до законодавства, які вже розробив Кабмін, а далі все залежатиме від наявності грошей у Пенсійному фонді. Розміру і точної дати підвищення не назвали. Сподіватися ж на помітні зміни не доводиться. Експерти вважають, що державна казна не впорається з черговим підвищенням пенсій, так само, як і з черговим підвищенням комунальних тарифів. Наприклад, при підвищенні тарифів для населення за газ однозначно збільшиться стаття дотацій — бюджет і цього не витримає, кажуть вони.

Найбільше ж побоювання викликає те, що напередодні виборів необдумане підвищення зарплат і пенсій можливо лише як популістський крок. От тільки чи виграють від цього пересічні громадяни — питання...

А Розенко за одним рипом пояснив і затримку виплати пенсій минулого місяця. І хоч Пенсійний фонд наполягає, що причиною всьому — «касові розриви надходження соціального внеску», віце-прем’єр звинувачує «людський чинник». За його словами, подібні ситуації виникали і раніше. Головно через проблеми з надходженням єдиного соціального внеску. Щоправда, тоді їх вирішували Міністерство соціальної політики, Міністерство фінансів і Державне казначейство.

Далі пряма мова віце-прем’єра: «...чому зараз у цьому трикутнику не були вчасно прийняті управлінські рішення щодо надання позики Пенсійному фонду? Я не знаю, який чинник спрацював, незважаючи на те, що Пенсійний фонд вчасно і в повному обсязі звернувся за такою позикою, чому він цю позику не отримав. Затримки з пенсійними виплатами, коли економічна ситуація в країні є не найгіршою, а досить стабільною, — неприпустимі», — підсумував урядовець.

Якщо вже віце-прем’єр не знає, то що казати нам — пересічним смертним?! Дивно, що жодного розслідування, жодної урядової комісії... Невже настільки пенсіонерів не поважають?

Переходячи до наступної теми, скажемо, що «...до кінця року кількість населення, яке підпише декларації із сімейними лікарями, може сягнути 20 мільйонів осіб, що становить половину населення країни», — сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі з керівниками Міністерства охорони здоров’я та Мінфіну. На сьогодні, за даними МОЗ, декларації підписали вже 14 мільйонів громадян. Також майже 500 медзакладів уклали угоди з Національною службою здоров’я, яка контролює якість послуг та скеровує фінансування до лікарень та конкретного лікаря. Хоч тут нібито все гаразд, хоча кому може бути напевно відомо, яка кількість населення в Україні? Коли останній перепис проводили? Так отож!

Підсумовував Віктор БОНДАР.