Півтори тисячі гектарів незвичної бобової культури, якою є нут, опинилися під рясними липневими дощами у Теплицькому районі на Вінниччині. Турецький горох, так ще називають цю культуру, боїться зайвої вологи. На який врожай сподівається за таких умов один з місцевих фермерів — Олексій Дон?

— Ситуація справді критична, — каже пан Олексій. — Надмірна кількість опадів не формує плоди, натомість в ріст йде зелена маса. Як кажуть у народі, буяє стеблами, листям. Як людина без діла дуріє, чи казиться, так і рослина. Для формування плодів потрібне сонце. Нут дуже любить спекотну погоду.
Фермер цікавився ситуацією в інших господарствах, де вирощують нут.
— Хто у ранні терміни посіяв, на таких полях боби вже проростають, не дозрівши до необхідних кондицій, — продовжує співрозмовник. — Чув про це від декого з агрономів. Боби ще зелені, а на них уже корінці проросли... Таких прикладів не пригадую у своїй практиці вирощування нуту. Сподіватися після цього на високу якість — марно. Так само, як на щедрий урожай.
Співрозмовник звертає увагу на ще одну обставину. Каже, багато залежить від того, яка відстань у посівах між рядами.
— Якщо мінімальна, то втрат буде ще більше, — зазначає Олексій Дон. — Чому? Бо рослина після дощів дуже кущиться. Рядки змикаються. Вигляне сонце — і спровокує під такими кущами парниковий ефект. Тобто сприятливі умови для поширення хвороб і шкідників.
Каже, знає одне з господарств, де ущільнили посів заради отримання більшого валу бобів. Прорахувалися!
— Якби навіть плоди дозріли, дощі все одно завдали б їм шкоди, — ділиться думками фермер. — Боби набирають вологу, з настанням сонячних днів висихають і тріскаються, розколюються, стають некондиційними. За таке багато не заплатять.
Поля фермера розташовані у селі Комарівка. Посіви нуту тут незвичні, нагадують дослідні ділянки. На них, відділених одна від одної, — рослини майже десяти гібридів. Пан Олексій називає, якої вони селекції: американської, канадської, ізраїльської, турецької, мексиканської...
— У мене рослини ще тільки цвітуть, — уточнює. — Для такого періоду вегетації опади не такі страшні, як для тих, де вже з’явилися плоди. Дощі припинили формування зав’язі, але процес відновиться з появою сонячної погоди. Візуально видно, що в таких умовах найкраще проявило себе насіння турецької та канадської селекції.
Він свідомо відмовився від ранніх термінів посіву. Зробив це на підставі досліджень, які проводить протягом усіх семи років, відколи почав вирощувати турецький горох. Якщо дехто нинішнього року насіння нуту поклав у ґрунт у квітні, то Дон почав сівбу 9 травня, а завершив через два тижні. Зібрати врожай планує до кінця вересня.
Бур’яни також активно пішли в ріст. Як каже фермер, котяться хвиля за хвилею. Уже двічі «збивав» їх роторною бороною. Треба буде ще раз пройтися.
— Сподіватися на високий урожай турецького гороху цьогоріч не доводиться, — каже Олексій. — Торік гарно вродив. У мене було понад 20 центнерів з гектара — і дуже гарної якості. Так само інші, хто посіяв, раділи врожаю, а нині...

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

ДО РЕЧІ

У фермерському господарстві Олексія Дона відбувся День поля. Він традиційно проводить такі заходи щороку, аби продемонструвати результати досліджень у вирощуванні турецького гороху без внесення органіки. Випускник Уманського сільськогосподарського інституту (нині Національний університет садівництва) Олексій Дон співпрацює з науковцями рідного вишу.

 

МІЖ ІНШИМ

Фермер Дон на полі працює у будні. У вихідні служить у храмі. Він —священик церкви у рідній Комарівці та в сусідньому селі Тополівка.

 

ДОВІДКОВО

Фермер Олексій Дон першим у Теплицькому районі почав вирощувати турецький горох. Мало хто вірив у його успіх. Культура дуже примхлива у догляді, потребує надійного захисту від шкідників та хвороб. Зате дорого коштує. За тонну нуту платять від 26 до 30 тисяч гривень. Висока ціна і значний попит спонукали господарників району до значного розширення площ. За словами голови асоціації фермерів Теплицького району Володимира Токарчука, цьогоріч культура займає 1,5 тисячі гектарів. Це майже удвічі більше від торішнього показника. Сім років тому фермер Дон починав вирощувати нут на десяти гектарах.