Упродовж десяти днів, із 13 по 23 серпня, триватимуть гастролі Вінницького академічного театру ляльок у населених пунктах прифронтової зони Донбасу. Маленьким глядачам покажуть вистави за двома життєрадісними казками — «Веселе мишеня» та «Півтори жмені».

«Багато дітей, які вже п’ятий рік проживають під вибухами, не мали можливості побувати у таборах відпочинку чи виїхати до мирних міст, — каже керівник творчого волонтерського об’єднання «Арт-десант» Олег Білик. — Вирішили зробити для них подарунок у формі лялькових вистав. Нема сумніву, що діткам вони сподобаються. Це ще й психологічна підтримка, можливість хоч на деякий час забути про війну і непрості умови, в яких опинилися».
Вистави будуть безплатними. «Коли до нас звернулися волонтери з «Арт-десанту», ми підтримали їхню пропозицію поїхати з гастролями до дітей у прифронтову зону, — розповів директор Вінницького академічного театру ляльок заслужений працівник культури України Михайло Байдюк. — Наш театр уперше за час війни поїде на схід. Це взагалі перші гастролі лялькових театрів нашої держави у населених пунктах, де нині триває Операція об’єднаних сил». За словами керівника колективу, ляльковики вже визначилися з маршрутом. Розпочнуть його з північної точки — Станиці Луганської і прямуватимуть далі на південь, виступаючи з виставами у селах і селищах. Завершать виступи у Маріуполі.
Головний режисер театру заслужений діяч мистецтв України Олександр Свіньїн повідомив, що у прифронтову зону їдуть шестеро акторів. «Заради справедливості зазначу, що всі актори виявили бажання взяти участь у таких гастролях, — каже головний режисер. — Незважаючи на те, що далека дорога, що непрості умови, що працювати доведеться багато, адже кожного дня плануємо тричі виходити на сцену...»
Маршрут театру узгоджуватимуть з військовими, вони ж супроводжуватимуть їх та волонтерів під час поїздки прифронтовими населеними пунктами. Про це подбали організатори гастролей.