У нашій країні знищується Державна система крові. Міжнародні експерти і громадськість б’ють на сполох і звертаються по допомогу, адже регіональні центри крові тихо передаються в оренду, і держава втрачає контроль над стратегічною галуззю переливання крові та виготовлення з неї необхідних компонентів та препаратів. 


Про це заявила голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець на своїй сторінці у Фейсбуці. За словами народного депутата, така ситуація є значною загрозою національній безпеці України, оскільки унеможливлює повноцінне функціонування системи та забезпечення стратегічних запасів крові в країні. Так, рішенням обласних рад комунальні заклади — центри крові — уже віддали в оренду в Харкові, Дніпрі та Черкасах. Відповідне рішення готується у Запоріжжі та інших містах.

За переконанням Ольги Богомолець, внаслідок таких скоординованих дій МОЗ та окремих обласних рад Україна залишиться без донорської крові, а її громадяни — без шансу на порятунок життя у разі трагедії. «Знищення централізованої державної системи крові замість її розбудови в країні, що веде війну, — це злочин і диверсія проти національної безпеки України та її народу...» — зазначає голова Комітету Верховної Ради. Вона пояснила, що це також порушення державою взятих на себе зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію та Директив ЄС, зокрема щодо забезпечення рівного та своєчасного доступу кожної особи до якісних та безпечних компонентів крові.

Ольга Богомолець сподівається, що правоохоронні органи звернуть увагу на ситуацію. «Зі свого боку, разом з робочою групою, що складається з найкращих фахівців галузі, ми готуємо новий закон «Про донорство крові», в якому передбачається створення сучасної, безпечної, ефективної та прозорої державної системи, здатної забезпечити всі потреби країни та її громадян у якісних компонентах крові за стандартами Європейського Союзу», — повідомила народний депутат. «Ми маємо встигнути прийняти новий закон до того, як невігласи остаточно знищать стратегічну галузь у державі», — наголосила вона.