Деокупація Криму, введення миротворців ООН на Донбас, звільнення українських заручників та виконання зобов’язань перед МВФ — головні теми телефонної розмови Президента України Петра Порошенка та Держсекретаря США Майка Помпео. Було відзначено, що підходи США стосовно Росії залишаються чіткими і недвозначними — допоки Кремль не змінить свою конфронтаційну політику, ціна агресії для РФ й надалі зростатиме, інформує прес-служба глави нашої держави. Сторони наголосили, що антиросійські санкції зберігатимуться, допоки не буде відновлено суверенітет і територіальну цілісність України. Спроби російської сторони нагнітати ситуацію і надалі отримуватимуть адекватну відповідь.

П. Порошенко під час телефонної розмови з М. Помпео подякував за історичну декларацію про невизнання спроби анексії українського Криму російським агресором. У цьому контексті було наголошено на пріоритетності продовження руху від політики невизнання анексії до політики деокупації півострова, повідомляє прес-служба Президента. Співрозмовники обговорили важливість скоординованих дій у рамках просування ініціативи розміщення міжнародних миротворців ООН на всій території окупованого Донбасу, в тому числі з поверненням контролю над неконтрольованою ділянкою кордону України з Росією.
Глава нашої держави та держсекретар підтвердили рішучу позицію Києва і Вашингтона щодо існуючих безпекових викликів унаслідок реалізації проекту «Північний потік-2». Майк Помпео також привітав Петра Порошенка  з успішним  початком процесу запуску  Антикорупційного суду.  Окрім того, сторони обговорили актуальні питання зміцнення стратегічного партнерства, зокрема у сфері безпеки і оборони, а також підтримку прогресу нашої держави на шляху реформ, зокрема в рамках розвитку співробітництва з МВФ.