Жнива вселяють надію

Збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур завершено в усіх господарствах Одеської області. Як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, у регіоні зібрано майже 3,6 млн т зерна, що є найкращим показником по Україні.
За даними прес-служби ОДА, окрім того, в Одеській області також завершилося збирання озимого та ярого ріпаку. Найвища урожайність, за підсумками збирання культур, спостерігалася у Саратському, Білгород-Дністровському і Татарбунарському районах. Найнижча — у Ренійському, Ізмаїльському та Любашівському районах.
Нагадаємо про те, що за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, станом на 6 серпня зернові нового врожаю вже зібрані на площі 8,5 млн га (86% до прогнозу) за врожайності 33,8 ц/га.

***

Тим часом, як передає наш черкаський кореспондент Лідія ЛІСОВА, аграрії Шевченкового краю зібрали урожай з більш як 200 тисяч гектарів зернових та зернобобових культур і засипали у засіки один мільйон тонн збіжжя. Середня урожайність цьогорічної ниви тут становить 45,4 центнера з гектара. У трьох районах області, Черкаському, Кам’янському та Чорнобаївському, середній намолот становить понад 50 центнерів з гектара.

***

На Сумщині зібрано 1,1 млн т ранніх зернових та зернобобових культур. 85% валового збору припадає на озиму пшеницю. Хоч жнива через дощі у багатьох господарствах запізнилися на тиждень, а подекуди колос перезрів, порівняно з аналогічним періодом минулого року намолотили на 116 тис. т збіжжя більше. Середня урожайність зернових майже 47 ц/га. Торік в області зібрали 3,7 млн т зерна. Одержані намолоти свідчать, що цей показник, найімовірніше, буде перевищено, прогнозує наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

Утім, не хлібом єдиним

Нині Сумщина зустрічає гостей та учасників триденного семінару з популяризації конопель. Він відбудеться у селі Сад Сумського району, де розташований офіс ініціатора та організатора заходу — Інституту сільського господарства Північного сходу Національної академії аграрних наук України. У програмі семінару — виставка-ярмарок, огляд полів з насадженнями, дегустація страв, виготовлених з насіння конопель тощо.
До слова, у Глухові на Сумщині розташовано Інститут луб’яних культур, селекціонери якого вивели кілька сортів безнаркотичних конопель. Їх нині вирощують в усьому світі та одержують чималий зиск, але в Україні надзвичайно перспективна культура і досі залишається «в опалі». Тим часом коноплі використовують у легкій промисловості, фармакології, парфумерії, виробництві теплоізоляційних будматеріалів, автомобілебудуванні і навіть літакобудуванні. Загалом світова номенклатура виробів із конопель становить понад 50 тисяч найменувань. Тож учасники семінару сподіваються, що й в Україні ця справа зрушить з місця.