Азотну кислоту, яка розлилася під Петриківкою Дніпропетровської області, перевозили без дозвільних документів. Про це на прес-конференції повідомив начальник управління Укртрансбезпеки в області Олексій Степаненко.
«Такий небезпечний вантаж підлягає ліцензуванню. Перевіривши документацію, ми бачимо, що підприємство не одержало таку ліцензію, відповідно, займалося перевезенням нелегально. Власник сказав, що хотів заробити грошей, а потім отримати ліцензію. Наші співробітники склали на нього адміністративний протокол ч. 1 ст. 164 Адміністративного кодексу України, де передбачаються штрафні санкції від 17 до 34 тис. грн із конфіскацією транспортного засобу», — сказав Олексій Степаненко.
Також стало відомо, що витік почався ще на території Петриківки. Водій, помітивши це, відігнав машину із селища на трасу й почав перекачувати кислоту в інші резервуари.
Концентрація шкідливих речовин на місці техногенної аварії в межах норми. Однак «можлива проблема надалі — поле соняшнику розміром 89 га, біля якого все відбулося. Власникові поля доведеться зробити аналіз на вміст нітратів», — повідомив заступник начальника ГУ ДСНС в області Олександр Шевченко.

Дніпропетровська область.