Його уповільнений пульс чує весь світ, але вплинути на головного тюремника Сенцова не може... Особисте протистояння українського в’язня Кремля з Путіним триває 88 діб. Олег Сенцов оголосив голодовку 14 травня, вимагаючи звільнення всіх політичних ув’язнених. Свідомо, ціною власного життя, перебуваючи в повній ізоляції й не знаючи, що відбувається за тюремними стінами, громадянин України, інтелігент, кінорежисер один протестує проти антигуманних тоталітарних «цінностей» путінського режиму. Це бій не на життя, а на смерть людської гідності й системи, яка розглядає людей не інакше як «гвинтики і гайки» керованого нею механізму. І українець, кримчанин Сенцов, який особисто став проти російської окупації своєї батьківщини й обстоює свої переконання, для неї — «терорист і саботажник», що зазіхнув на збій системи.

Акція у Празі (Чехія) на підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів.

Фото зі сторінки Посла України у Чехії Євгена Перебийноса у Фейсбуці.

«Росія вбиває Олега... Олег у повному інформаційному вакуумі... Консулів до нього не пускають... Священиків теж. Незалежних лікарів також. Понад місяць тому мама Олега звернулася до Путіна про помилування сина (ні в чому не винного). Жодної відповіді», — так відреагувала на повідомлення сестри Сенцова Наталії Каплан Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Наталія на своїй сторінці у Фейсбуці 8 серпня виставила пост: «Усе не просто погано, усе катастрофічно погано. Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення. Запитує, чи цікавиться хтось ще його голодуванням, йому не передають листів, жодних! Каже, що він зараз в інформаційному вакуумі й взагалі не знає, що відбувається.

ЄСПЛ наполягає на переведенні до цивільної лікарні, причому ближче до місця прописки. Олег відмовився, каже, що він просто не переживе етап, а в цивільній лікарні в Лабитнангі, куди він уже потрапляв у реанімацію, над ним знущаються ще більше, ніж у тюремній. Це Росія, дєтка... і я взагалі не уявляю, що ще можна зробити і як його витягти... усе дуже погано»...

За словами адвоката Олега Дмитра Дінзе, котрий напередодні побував у свого підзахисного, стан здоров’я Сенцова погіршується: він схуд на 30 кілограмів, значно знизився рівень гемоглобіну, пульс сповільнився до 40 ударів на хвилину.

«Російській стороні в принципі плювати на Сенцова. Я довідався з дипломатичних джерел, що деяким представникам просто все одно, що відбувається з Олегом за принципом «нехай помирає в повчання іншим», — сказав він у коментарі інформагентству AFP.

Не згодних зі стратегічною лінією тоталітарного кремлівського режиму «совок» традиційно перевиховував у катівнях. Але це ретельно приховували від західного світу. Зі спогадів дисидентів відомо, що надію на звільнення й порятунок життя могла забезпечити інформація про тамтешнє їхнє перебування, яка «просочувалася» за залізну завісу. Так, наприклад, відбувся обмін політичними ув’язненими між СРСР і Заходом 1976 року — дисидента Володимира Буковського на лідера компартії Чилі Луїса Корвалана.

Дисидент, правозахисник, секретар української Асоціації психіатрів Семен Глузман, якого засудили на сім років за правдивий діагноз генералу Петру Григоренку, котрого тоталітарна система намагалася представити божевільним за антирадянські погляди, 114 днів голодував, протестуючи проти невмотивованого покарання усередині табору.

«Ясно пам’ятаю останній, 114-й день мого голодування протесту в таборі. Тоді я відчув наближення смерті. Раптово усвідомив, що в камері нас двоє: я і смерть. Я не хотів помирати і припинив голодування. Ситуація Сенцова з самого початку голодування гірша за мою... Про голодування Сенцова знає увесь цивілізований світ. І увесь цивілізований світ знає про окупацію українського Криму Росією. І про те, що Олег Сенцов — житель Криму. Він, Олег Сенцов, не може через страх смерті припинити голодування. Розуміючи, що його вимоги в Росії нездійсненні. Розуміючи, що Путін не вміє поступатися», — написав Глузман на своїй сторінці у Фейсбуці.

Готові на будь-які умови, аби врятувати бранця Кремля

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова запропонувала російській стороні обговорити будь-які умови обміну незаконно ув’язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова, щоб врятувати його. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці. Денісова звернулася з цією пропозицією до російської омбудсменки Тетяни Москалькової та голови ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова.

Таке рішення український омбудсмен прийняла після заяви сестри режисера Наталії Каплан, яка у Фейсбуці повідомила, що брат перебуває в «катастрофічно» поганому стані. 

Денісова закликала усіх небайдужих долучитися та не допустити смерті бранця Кремля: «Прошу відповідальних осіб Російської Федерації якнайшвидше надати літак на перевезення Олега Сенцова в будь-яку лікарню, в якій зможуть надати необхідну медичну допомогу».

У МЗС України закликали партнерів посилити тиск на РФ для звільнення українського режисера.