Учора, 10 серпня, суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов оголосив ухвалу про закриття кримінального провадження за звинуваченням міського голови Харкова Геннадія Кернеса та двох його охоронців. Вердикт приголомшив. Адже понад трирічні судові слухання цієї справи завершилися фактично нічим. Не проголошено ні обвинувального, ні виправдувального вироку.

Натомість в ухвалі йдеться про те, що систематичні неявки на засідання представників Генеральної прокуратури змусили суд першої інстанції розцінити таку їхню бездіяльність як фактичну відмову від підтримання державного звинувачення й, відповідно, закрити ініційоване ними кримінальне провадження. До того ж повпреди Генпрокуратури перестали приїжджати на суд уже після заслуховування свідків та дослідження доказів — на стадії судових дебатів.
Тож останні так і не відбулися. Хоча суд, починаючи з 2 липня нинішнього року, саме задля цього призначав засідання сім разів поспіль. На жодне з них прокурори і потерпілі та їхні захисники не з’явилися. Щоправда, перед цим вони звинувачували служителя Феміди в упередженості та заявляли йому відвід. Суддя Антонов у свою чергу робив заяву про тиск на нього в такий спосіб.
Зрештою, на вчорашньому судовому засіданні повпредів Генпрокуратури також не було. Від опонентів сторони звинувачення на нього з’явився лише потерпілий Сергій Ряполов. Нагадаємо, що, за версією слідства, саме пану Сергію Геннадій Кернес нібито зламав ніс, а загалом міський голова Харкова та двоє його охоронців звинувачувались у незаконному затриманні, катуванні з нанесенням тілесних ушкоджень і погрозах убивством двом тамтешнім активістам Євромайдану під час Революції Гідності.
У розмові з журналістами Сергій Ряполов зазначив, що вважає і попередні дії судді Антонова, й цю його ухвалу заангажованими та незаконними. Тож неодмінно оскаржуватиме їх в апеляційному суді. Оскільки, мовляв, у суді першої інстанції постійно допускалися порушення процесуальних норм. При цьому він вважає, що доказів вини його процесуальних опонентів зібрано достатньо.
Після оголошення ухвали Геннадій Кернес зазначив, що вважає справу «повністю сфальсифікованою» його політичними опонентами, а в суді реальних доказів його вини він не побачив. Чи подаватиме апеляцію? Рішення з цього приводу прийме після консультацій з адвокатами.
Водночас один із захисників міського голови Харкова, адвокат Андрій Циганков назвав згадану ухвалу «перемогою» сторони захисту. Адже остання після постійних неявок прокурорів на засідання суду також наполягала на необхідності закриття кримінального провадження.