Вітаю: з цього місяця за непотріб, який продукують мешканці столиці, гроші братимуть по-новому. Якщо раніше плату за сміття нараховували за площею квартири, то тепер буде на кожну особу, яка проживає у помешканні. Цей пункт окремо винесуть у платіжки. Влада таку методику нарахування називає справедливою. Нагадаємо, що торік заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв переконував громадськість, що у Києві давно вже слід провести коригування тарифів за утримання будинків та прибудинкової території, куди, до речі, входила і плата за вивезення сміття і які з 2010-го не змінювалися та в середньому дорівнювали 3 грн за 1 м кв. Пропонувалося їх переглянути у бік збільшення до без малого шести гривень за метр, що і було зроблено. Тепер, — кажуть чиновники, — тариф з вивезення відходів залежатиме від кількості зареєстрованих у квартирі і становитиме від 20 до 25 грн за одного мешканця на місяць. Як пояснюють у КМДА, точна сума залежатиме від витрат підприємства, яке вивозить відходи, типу житлового будинку та наявності в ньому сміттєпроводу. От вже справді — апетит приходить...

І далі все так рожево і радісно, що не втримаємося від цитування: «Прорив у енергонезалежності: Кабмін перенаправив мільярд гривень у розвиток ПАТ «Надра України». Як відзначають експерти енергоринку, участь енергетичного холдингу з активами у 12 млрд євро та річним доходом 6 млрд євро позитивно вплине на інвестиційний клімат України». Хто не в курсі, пояснимо. Йдеться про розпорядження Кабінету Міністрів про заміну компанії «Shell» в угоді про розподіл продукції на «Yuzgas B. V.» (Нідерланди). Кошти, які компанія «Yuzgas B. V.» заплатить за 90% прав та обов’язків ТОВ «Надра Юзовська» для входження в угоду з урядом про розподіл продукції Юзівської площі в Донецькій і Харківській областях, не перераховуватимуться в державний бюджет, а будуть спрямовані до НАК «Надра України». «Планується видобуток 6—7 млрд куб. м  газу на рік. Інвестиції кілька млрд доларів. Щорічні надходження до бюджету — 8 млрд грн на рік...»

Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Надра України» — провідна компанія в сфері геологорозвідувальних робіт в Україні та володіє 20 спеціальними дозволами на користування нафтогазоносними надрами тощо. До складу компанії входять 13 геологорозвідувальних і спеціалізованих підприємств. 100% акцій «Надра України» належать державі в особі Державної служби геології та надр.

Тим часом жодної гарантії, що керівництво компанії, за прикладом керівництва НАК «Нафтогаз України», не поспішить виписувати собі премії за нелегку перемогу над інвестором та Кабміном! Сподіватися ж на те, що маючи газ власного видобутку, газові тарифи, що за останні чотири роки зросли в рази, раптом буде знижено, напевно, безпідставно, адже газопостачальні і газорозподільні компанії перебувають у приватних руках.

І насамкінець трошки солоденького. В Україні в липні цього року ціна на цукор знизилася на понад 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року. До того ж, за даними Держстатистики, порівняно з червнем 2018 року вартість цукру зросла на 1,9%.

Відзначається, що в січні-липні 2018 року було зафіксовано падіння ціни на солодкий продукт на 16,4%. Тож користуймося нагодою — закручуймо-консервуймо, якщо, звісно, є що.

Підсумовував Віктор БОНДАР.