Ситуація в зоні проведення Операції об’єднаних сил загострюється. Противник збільшив кількість обстрілів українських позицій. Так, за добу (дані на 13.08) російські окупаційні війська 57 разів відкривали вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Водночас гібриди обстріляли зі ствольної артилерії калібром 122 мм захисників Гнутового, а з мінометів калібром 120 і 82 мм наші позиції поблизу Кримського, Луганського, Майорська, Зайцевого, Водяного, Гнутового й Лебединського, повідомляє штаб ООС.

Російський «воєнторг» продовжує поставляти на Донбас зброю і техніку. На тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей спостерігачі СММ ОБСЄ виявили десятки танків і артилерійських систем, розміщених за межами визначених ділянок відведення, а також засоби протиповітряної оборони й новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби. Про це інформує українська сторона СЦКК. Зокрема, безпілотник місії виявив одразу 4 нові комплекси радіоелектронної боротьби російського виробництва: СБ-341В «Леєр-3», 1Л269 «Красуха-2», «Билина» і спеціальний комплекс для постановки перешкод безпілотним літальним апаратам «Репелент-1». «Усі ці комплекси створені в РФ в останні роки, а «Билина» — взагалі повинна бути прийнята на озброєння російської армії тільки цього року за результатами військових випробувань», — йдеться в повідомленні.

Представники СММ ОБСЄ констатують: збройні формування РФ дедалі частіше відмовляють їм у доступі на контрольовані ними території й об’єкти: тільки 9 серпня мало місце шість недопущень. Тому в більшості випадків ОБСЄ доводиться покладатися саме на безпілотні літальні апарати, які, у свою чергу, зустрічаються з перешкодами, створеними новітніми російськими системами РЕБ. Ці факти фіксуються спостерігачами.

«Росія послідовно блокує розширення місії ОБСЄ на кордоні, а підконтрольні їй сили заважають СММ надійно стежити за кордоном, оскільки вона спрямовує в Україну війська, зброю й матеріали. При цьому вона стверджує, що це «внутрішній» конфлікт, і наводить лицемірні аргументи щодо Мінських угод», — написав у Твіттері спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Він зазначив, що Москва використовує неконтрольований кордон для підтримки конфлікту на Донбасі, і підкреслив: якби РФ прагла миру для України, то продемонструвала б добру волю до цього шляхом співробітництва з міжнародним співтовариством щодо контролю над кордоном.

А Росія продовжує звинувачувати українську сторону в невиконанні пунктів Мінських угод. Днями глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що саміт «нормандської четвірки» (Німеччина, Франція, Україна, Росія) може відбутися тільки після того, як попередні домовленості лідерів будуть втілені в життя, зокрема в питанні розведення сил і засобів від лінії розмежування в трьох пунктах. За його словами, щодо двох пунктів розведення домовленість виконана, а от з демілітаризацією Станиці Луганської зволікає, мовляв, українська сторона. Бачте, вимагає дотримання режиму тиші в цьому районі протягом семи днів. Ця умова також прописана в Мінських угодах, але уперто «не читається» російськими дипломатами.