У комітетах Верховної Ради

Наприкінці восьмої сесії в парламентському Комітеті з питань бюджету затвердили план роботи на дев’яту сесію Верховної Ради, яка триватиме з вересня 2018 року до січня 2019-го. У ньому окреслено основні напрями діяльності народних депутатів поза межами сесійної зали.

Основою законотворчої роботи комітету прогнозовано стане розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2019 рік. Працюватимуть також над проектами змін до поточного головного кошторису країни. Поки що їх налічується 23. Також належить розглянути ще 109 проектів змін до Бюджетного кодексу.

У плані роботи для народних депутатів передбачено й законопроекти, до яких комітет має надати висновки з приводу впливу на показники кошторису та відповідності бюджетному законодавству. Керуючись вимогами Регламенту Верховної Ради, такі висновки необхідні для всіх зареєстрованих проектів законів. Так, протягом восьмого скликання, станом на 20 липня цього року, надійшло 6395 таких законопроектів. До 5350 із них надано відповідні висновки.

Водночас визначено перелік заходів для забезпечення комітетом встановлених повноважень у процесі виконання поточного бюджету та контролю за дотриманням відповідного законодавства. Йдеться, зокрема, про погодження рішень уряду щодо передачі бюджетних призначень і перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу та перерозподілу міжбюджетних трансфертів, зміни джерел фінансування тощо.

Членами бюджетного комітету також схвалено пропозиції до переліку питань порядку денного дев’ятої сесії з приводу законів, за якими комітет визначено головним. А також запропоновано не включати низку законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу, які втратили свою актуальність.

Вл. інф.

Обговорили перспективи розвитку відновлюваної енергетики

В. о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський провів зустріч з представниками проекту USAID «Розвиток енергетичних ринків», який впроваджується управлінням ООН.

О. Домбровський обговорив з експертами питання підтримки розвитку енергетичних ринків в Україні та впровадження закону про ринок електричної енергії. Також під час зустрічі говорили про перспективи розвитку відновлюваної енергетики і наголошували на необхідності запровадження нової системи підтримки цієї галузі.

Як зауважив керівник комітету, «міжнародна технічна допомога повинна бути максимально ефективно використана для успішного проведення енергетичних реформ». Підтримка USAID та використання найкращого світового досвіду реформування енергетичних ринків дуже важлива для роботи Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, тому під час зустрічі визначено основні напрями співпраці з проектом.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.