Понад чотири десятка юнаків та дівчат цими серпневими днями проходять вишкіл у наметовому військово-патріотичному таборі «Холодноярщина».

— Щодня ми проводимо заняття з вогневої підготовки, самооборони, рукопашного бою, невідкладної медицини, — розповідає комендант табору, черкаський студент Сашко Вовченко (на знімку перший ліворуч). — Навчаємо виживання у лісі, робимо багатокілометрові рейди глибокими лісовими ярами та узгір’ями. Тут кожна стежина дихає повстанським минулим, історією...
Ранок у «Холодноярщині» розпочинається з виконання Державного гімну України. Завершується день актуальними гутірками, ватрою і гімном українських націоналістів.
— У таборі, — додає писар Лідія Кощук (на знімку у центрі), — ми навчаємо нових холодноярців повстанських, стрілецьких пісень. Кожен юнак та дівчина мають свої псевдо. Це, найчастіше, історичні клички — «Хмара», «Ластівка», «Довбуш», «Залізняк». Саме так ми й звертаємося одне до одного.
Наприкінці серпня гартовані рої «Холодноярщини» роз’їдуться по домівках, а їх справу продовжить новий, молодіжний мандрівний табір «Холодний Яр». Таборівці рухатимуться з Чигирина через Суботів і Медведівку до легендарного лісового урочища, до місця останнього бою отамана Василя Чучупака.
Знамениті слова нескореного повстанця «Гартуй нових борців, Холодний Яре!» набули нового, потужного звучання.

Лідія ЛІСОВА.
Фото автора.