Місія Міжнародного валютного фонду планує прибути до столиці України на початку вересня. Про це повідомили у Національному банку, додавши, що вважають цей факт свідченням «поліпшення перспектив виділення фінансової допомоги фонду на підтримку макроекономічної стабільності й відкриття доступу до пов’язаного офіційного фінансування від інших міжнародних партнерів».
«Приїзд місії МВФ до Києва — це крок до зниження невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації в українській економіці та поліпшення очікувань учасників ринку», — підкреслив голова Національного банку Яків Смолій.

На думку експертів НБУ, наближення перспективи отримання фінансування від МВФ матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018—2020 рр. на прийнятних умовах.
У Нацбанку очікують отримати від МВФ 2 млрд доларів до кінця цього року і, як наслідок, збільшити міжнародні резерви України до 20,7 млрд доларів на кінець 2018-го.
Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF), у рамках якої можна отримати майже 17 млрд доларів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд (відповідний закон теж ухвалено) та врегулювати питання із цінами на газ для населення.