З вимогою зупинити роботу Тростянецького спиртового заводу звернулися до екологів Вінниччини учасники громадських слухань, що відбулися в селищі. Причина — сморід з відходів виробництва, який доносить вітер з полів фільтрації.
«Найбільше потерпають люди із захворюваннями дихальних шляхів, — розповіла селищний голова Тростянця Людмила Червонецька. — А хіба діток не шкода? Усіх нас дістали «аромати» спиртового».
За словами співрозмовниці, від початку червня, коли підвищилася температура повітря, райцентр «накриває» різкий неприємний запах. Найбільше відчувається, коли вітер дме з боку полів фільтрації. Вони розташовані неподалік селища на площі понад 40 гектарів. Звернення, індивідуальні й колективні, до адміністрації підприємства, органів влади, державних установ не дали бажаних результатів. Завод перевіряють, відповіді пишуть, а сморід залишається. Мешканці селища, а також двох сусідніх сіл Летківка та Северинівка вирішили провести акцію протесту — перекрити автомобільну трасу, щоб більше привернути увагу до проблеми. Селищний голова порадила землякам обговорити питання на громадських слуханнях. Переконала, що в такому підході більше конструктиву.
«Загроза безпеці життєдіяльності Тростянецької громади внаслідок забруднення атмосферного повітря викидами ДП «Тростянецький спиртозавод» — таким значився порядок денний слухань. Понад 160 мешканців райцентру зібралися в залі Будинку культури. Найбільше запитань було до директора заводу. «На жаль, керівник підприємства Ігор Мариняко не надав присутнім конкретних відповідей насамперед на питання, що робитиме адміністрація, щоб припинити забруднення повітря, — каже голова профспілки «Трудящі» Андрій Бондаренко. — Тому прийняли рішення вимагати від Державної екологічної інспекції в області призупинити роботу заводу до усунення недоліків».
Ігор Мариняко відмовився коментувати по телефону ситуацію для «Голосу України». «Приїжджайте на місце або надішліть запит», — відповів директор. «Які заходи адміністрація підприємства планує втілити, щоб усунути проблему?» — одне з питань, на яке чекатимемо відповіді.

«Здоров’я людей, чисте довкілля є пріоритетними, зокрема, і над прибутками. Перевіркою встановлено очевидні факти порушення закону «Про охорону атмосферного повітря». На керівника накладено штрафні санкції. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися просто неба.
Зобов’язали директора до кінця серпня розробити план заходів для розв’язання проблеми. Чи в компетенції інспекції прийняття рішення про припинення роботи заводу? Так. І такий варіант теж не виключається», — зазначив начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

ДОВІДКА

Тростянецький спиртовий після простою відновив роботу влітку минулого року. Переробляє бурякову мелясу. З неї виготовляють біоетанол — спиртовмісну добавку до бензину. Відходи по трубопроводах надходять на поля фільтрації. Внаслідок процесу бродіння утворюється неприємний запах. Протягом доби перекачують 500 кубометрів відходів.